Bizalmatlansági indítvány – Döntött az RMDSZ-frakció: nem vesznek részt a szavazáson (Frissítve)

Bizalmatlansági indítvány – Döntött az RMDSZ-frakció: nem vesznek részt a szavazáson (Frissítve)
Részt vesz az RMDSZ-frakció a bizalmatlansági indítvány vitáján, de nem fognak szavazni sem a bizalmatlansági indítvány ellen, sem pedig mellette – döntöttek a szövetség parlamenti képviselői mai tanácskozásukon, elfogadva Kelemen Hunor javaslatát. Minderről az RMDSZ-elnök nyilatkozott a Mediafaxnak. Hozzátette: bár az RMDSZ együttműködési szerződést írt alá a szociálliberális koalícióval, a Grindeanu-kormány nagyot tévedett a Btk. módosítás módszerét illetően.Értesüléseink szerint a PSD a bizalmatlansági indítványról szóló vita bojkottálását tervezi azzal, hogy kivonul az ülésteremből.

„Mi a teremben leszünk, de nem fogjuk leadni szavazatunkat” – jelentette ki a szövetségi elnök. Kelemen Hunor elmondta: nyugodt lelkiismerettel nem lehet sem az indítvány ellen, sem pedig mellette szavazni. „Mellette azért nem, mert senki sem kínált alternatívát, jelen pillanatban nem körvonalazódik más parlamenti többség. Ellene pedig azért nem tudunk szavazni, mert a kormány nagyon tévedett, amint azt mi is szóvá tettük”, fogalmazott a szövetségi elnök.

Csoma Botond a Szabadságnak elmondta: a megbeszélésen szó került a koalícióval kötött együttműködési megállapodás esetleges felbontásáról is. A képviselő szerint ez a protokollum gyakorlatilag még életbe sem lépett, nincs honnan tudni, hogyan viszonul a PSD az ebben foglaltakhoz, hogy a nyelvi jogokra, illetve a tanügyi törvényre vonatkozó RMDSZ-módosításokat támogatja-e vagy sem. Amennyiben a koalíció nem partner az RMDSZ követeléseinek megvalósításához, a protokollum nyilván érvényét veszti - magyarázta a képviselő.