Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta az ipari szennyezést

Az ipari létesítmények csak engedéllyel működhetnek az EU területén

Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta az ipari szennyezést
Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán az ipari szennyezés korlátozására vonatkozó uniós jogszabályok megszegése és a légszennyezés-csökkentő programja elfogadásának elmulasztása miatt.

Közleménye szerint a Bizottság felrója Romániának, hogy a 2010/75-ös uniós irányelvet megszegve érvényes engedély nélkül működtet három szennyező ipari létesítményt. Emellett a 2016/2284-es uniós irányelvet megszegve nem fogadta még el az egyes légköri szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó programját, írja az Agerpres hírügynökség.

Közleményében az Európai Bizottság emlékeztetett arra, hogy az uniós jogszabályok maradéktalan alkalmazása elengedhetetlenül fontos a környezet és az emberek egészségének hatékony védelme érdekében.

A 2010/75-ös uniós irányelv értelmében az ipari létesítmények csak engedéllyel működhetnek az EU területén. Ennek hiányában ellenőrizhetetlen a kibocsátásuk, és kockázatot jelentenek a környezetre és az emberek egészségére. “Három romániai ipari létesítménynek nincs olyan engedélye, amely szavatolná, hogy a kibocsátásuk nem haladja meg az uniós irányelvben megszabott maximális értéket” - olvasható a közleményben.

A 2016/2284-es uniós irányelv szerint a tagállamok kötelesek programot kidolgozni egyes légköri szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésére. Romániának 2019. április elsejéig kellett volna elfogadnia a programját, de ezt mindmáig nem tette meg. Az Európai Bizottság ezért úgy döntött, hogy a kötelezettségszegési eljárás utolsó lépéseként bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán - tájékoztatott az EU végrehajtó testülete.