Beindította a referendum kiírásának adminisztratív eljárását Johannis

Beindította a referendum kiírásának adminisztratív eljárását Johannis
Klaus Johannis a parlamenthez fordult az országos népszavazás kiírása ügyében. A szenátus és a képviselőház elnökének intézett levelében az államfő Románia alkotmányának 90. cikkelye és a népszavazás megszervezéséről szóló, 2000/3-as törvény előírásaira hivatkozva kéri a parlamentet, hagyja jóvá a korrupcióellenes harc folytatása és a köztisztviselők feddhetetlenségi követelménye ügyében tervezett referendumot. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Sorin Grindeanu miniszterelnököt is tájékoztatták a népszavazás kiírásáról.

A parlamentnek húsz napon belül kell véleményeznie a népszavazási kezdeményezést. Az elnök akkor is kiírhat egy referendumot, ha azzal a parlament nem ért egyet, vagy nem véleményezi a megadott határidőn belül.

Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök szerint Johannis csak azért szít feszültséget a népszavazás kezdeményezésével, hogy megcsappant népszerűségét helyreállítsa. Véleménye szerint Johannis képtelen elfogadni a jobboldal választási vereségét, és abban a reményben lázítja az embereket, szólítja utcára a tüntetőket, hogy nyárig sikerül félreállítania a szociálliberális kormányt.

A PSD elnöke egy hétfő esti tévéinterjúban kifejtette: tíz napja tudja, hogy Johannis népszavazást akar kierőszakolni. Szerinte az elnök azért próbált "hangulatot kelteni" a közkegyelmi kezdeményezés körül, hogy azt "nemzeti jelentőségű" ügyként állíthassa be, és népszavazást írhasson ki róla. Dragnea szerint Johannis arra játszik, hogy a PSD kezdeményezze hivatalból való felfüggesztését, mert a leváltásáról rendezendő referendum jó alkalmat biztosítana számára, hogy áldozatként tüntesse fel magát. A PSD azonban nem érdekelt Johannis felfüggesztésében, mondta Dragnea.

Jelezte, pártja a tavasszal két referendumot fog kezdeményezni: a családról és a mentelmi jog intézményéről. „Nem értek egyet a parlamenti mentelmi jogról, de az államfőével sem” – jelentette ki a PSD elnöke, megjegyezve, nem tudja, hogy lehet-e kiírni népszavazást a közkegyelemről.

Johannis: nem a külső, hanem a belső fenyegetettségtől kell tartani 

Klaus Johannis kedden, a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján közzétett Facebook-bejegyzésében újfent párhuzamot állított a múlt és a jelen Romániája között.

„A fejedelemségek egyesülése azért jött létre, mivel a politikusok meghallották, megértették, tiszteletben tartották és gyakorlatba ültették a nép akaratát. Az egyesülést a nép tette! – mondta Mihail Kogălniceanu. Azoknak az időkben az elit megértette, hogy a nemzet jóléte felülemelkedik az intrikákon és apró érdekeken” – fogalmazott az államfő. „Ez a nap tanulságos a jelen számára is. Akárcsak a múltban, a legveszélyesebb fenyegetések forrása az országban, nem pedig az országon kívül lelhető fel. Az egyesülés a bátor emberek hangja volt, akik hittek a törvényben és az igazságban. Bízzatok abban, hogy együtt sikerülni fog, és elég bölcsek leszünk, hogy azt tegyük, ami helyes és a román nemzet jövőjének javára válik. Isten éltessen, Románia!” – írta az államfő a legnagyobb közösségi portálon.