Baumgarten-emlékdíjat kapott Lövétei Lázár László, Markó Béla és Tamás Gáspár Miklós

Baumgarten-emlékdíjat kapott Lövétei Lázár László, Markó Béla és Tamás Gáspár Miklós
Belentették az idei Baumgarten-emlékdíjasokat, a díjazottak nevét ma, január 16-án Kukorelly Endre hozta nyilvánosságra a 24.hu videójában.

Baumgarten-emlékdíjat kap Géczi János, Harkai Vass Éva, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nemes Z. Márió, Ilma Rakusa, Szirák Péter és Tamás Gáspár Miklós. Baumgarten-emlékjutalmat vehet át Nagy Csilla, Vajna Ádám és Vida Kamilla.

A díjátadót a járvány miatt később tartják.

A Baumgarten-emlékdíjat 2019-ben Kukorelly Endre író kezdeményezésére a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület alapította. Az alapítók a díjjal az egykori Baumgarten-díj hagyományát kívánják folytatni. Baumgarten Ferenc Ferdinánd 1923. október 17-én kelt végrendeletében döntött úgy, hogy tetemes vagyonából „oly komoly törekvésű, akár a szépirodalmat, akár a tudományt művelő magyar írók” részesüljenek évdíjban, jutalom vagy segély formájában, akik „minden vallási, faji és társadalmi előítélettől mentesek és csakis eszményi célokat szolgálnak és így személyes előnyök kedvéért megalkuvást nem ismervén, anyagiakban szükséget szenvednek.” A Baumgarten Alapítvány kuratóriuma döntött az egyes díjak odaítéléséről, amelynek tagjai Basch Lóránt ügyvéd és Babits Mihály voltak. Az első díjakat 1929-ben osztották ki. Babits halála után (1941-től) Schöpflin Aladár vette át a helyét. A kuratóriumot egy nyolctagú tanácsadó testület segítette. Az utolsó díjkiosztás 1949-ben volt.

2019-ben Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására . Az első emlékdíjakat és jutalmakat az alapító-örökhagyó Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján, 2020. január 18-án adta át a Gyümölcsöskert Egyesület, szintén a hagyomány szerint a Gundel étteremben.

A Baumgarten-emlékdíjak és -jutalmak odaítéléséről a tanácsadók javaslatai alapján három egymás utáni évben egy kurátor dönt, majd mandátumát az egyik, akkor már díjazott számára átadja. Első alkalommal az alapítók Kukorelly Endre írót választották kurátornak, aki idén harmadik alkalommal hozta meg döntését tanácsadói segítségével (a tanácsadók minden évben mások). Az emlékdíj teljes transzparenciával működik, célja, hogy minél szélesebb társadalmi támogatást kapjon. A kurátor feladata kizárni minden állami beavatkozást, és a Baumgarten-díj kurátorának, Babits Mihálynak szellemében kötelezőnek érzi magára nézve, hogy saját politikai és poétikai preferenciáit ne érvényesítse. A díj jutalmazhat életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, de – szakmai díj lévén – nem köteles adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni. Egy személy több éven keresztül is díjazható.

A díjat közösségi finanszírozásból tartják fenn, a részletekről itt lehet tájékozódni. A díj szabályzata szerint ha valamelyik évben az előzőknél nagyobb összeg folyik be, az előző évi, alacsonyabb összegű díjakat és jutalmakat az egyesület visszamenőleg kiegészíti.

(Forrás: Wikipédia/litera.hu)