Băsescu: Dragnea ajatollah akar lenni, ül a Kisselef úton, és irányítja a kormányt

Băsescu: Dragnea ajatollah akar lenni, ül a Kisselef úton, és irányítja a kormányt
Traian Băsescu volt a B1Tv-n úgy nyilatkozott, hogy egy, a leendő kormány tevékenységét ellenőrző, szociáldemokratákból (PSD) álló bizottság megalakítása révén Liviu Dragnea pártelnök egy „Iszlám Állam-típusú” megoldást kínál, amiben ő akar lenni az ajatollah.

„Egy Iszlám Állam-típusú dolgot csinál, vagyis létrehozunk egy kormányt, de én, az ajatollah, ülök a Kisselef úti pártszékházban egy csapattal, és mi mondjuk meg a kormánynak, mit tegyen, és ellenőrzés alatt tartjuk őket. Tehát ez az ember képes volt nyilvánosan bejelenteni az iszlám államokra jellemző megoldást. Úgy hiszem, Iránból meríthette az ihletet” – fogalmazott a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

Arra a kérdésre, hogy és ez törvényes-e, Băsescu nemmel válaszolt.

„Nem törvényes. A minisztereket a párt ellenőrzi, nem egy párttagokból álló bizottság. Ez visszaélés, az állam működésének az elferdítése” – vélekedett a volt államfő.

Rámutatott, Dragnea ugyan amiatt nem lehet kormányfő, amiért eddig sem lehetett, vagyis mert kinevezésével Klaus Johannis államfő megszegné a 2001/90-es törvény előírásait.

„Ez az ok az elkövetkező négy évben fennmaradt, nem változnak a jogi paraméterek” – szögezte le Traian Băsescu.