Balsors várhat a jobb kormányos személygépkocsira jövőtől

Balsors várhat a jobb kormányos személygépkocsira jövőtől
Az Országos Rendőrfelügyelőség kimutatása szerint 2020 első hat hónapjában 25 olyan súlyos közúti baleset történt, amelyben jobb kormányos autó is érintett volt, ugyanakkor a 25-ből 24 esetben a jobb kormányos gépkocsi vezetője okozta a balesetet. Nem sokkal a hír nyilvánosságra kerülése után a Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) közleményben tartotta szükségesnek pontosítani: a – zömében Angliából behozott – jobb kormányos járművek forgalomba való beíratása nem ütközik jogszabályba, az áruk szabad mozgását ugyanis szavatolja az Európai Unió. Csakhogy a Brexit új helyzetet teremt, s ez azt eredményezheti, hogy jövőtől kezdődően már érhetik meglepetések azokat, akik például anyagi okok miatt a veszélyesebbnek tűnő, de bal kormányos társaikhoz képest akár féláron kapható autót vásárolnának. A Romániában már forgalomba íratott jobb kormányos autókat viszont úgy tűnik, egyelőre nem fenyegeti a kitiltás veszélye.

A rendőrség statisztikái szerint a romániai utakon idén január–júniusban 16-an haltak meg és 24-en szenvedtek súlyos sérüléseket olyan balesetekben, amelyeknek egyik szereplője jobb kormányos jármű volt. A 25 ilyen baleset közül 24-et okozott  jobb kormányos autó vezetője, és az ilyen szerencsétlenségek fő oka a szabálytalan/figyelmetlen előzés volt. A probléma abból adódik, hogy a jobb kormányos autók sofőrjeinek eleve le kell csípniük valamennyit az ellentétes irányban közlekedők sávjából már csak ahhoz is, hogy „kinézhessenek” az előzni kívánt másik jármű mögül. Erre még rátehetnek egy lapáttal az időjárási körülmények (eső, köd, havazás), de akár az is, ha már besötétedett: mindez tovább rontja a látási viszonyokat.

A rendőrség korábbi adatai szerint tavaly 90 olyan baleset történt az országban, amelyben jobb kormányos autó volt érintett. Ezek vezetői 77 esetben hibáztak, az általuk okozott balesetekben 32 személy vesztette életét és 77-en sérültek meg súlyosan. 2019-ben különben összesen 8642 súlyos baleset történt Romániában, amelyekben 1864-en vesztették életüket, ám a halálos balesetek fő oka továbbra is a gyalogosok szabálytalan átkelése – ilyenformán meglehetősen nehéz kiszámolni, hogy valójában mennyivel veszélyesebbek a jobb kormányos járművek. Arra sem találtunk pontos kimutatást, hogy hány ilyen autó van forgalomba íratva jelenleg Romániában. A RAR statisztikái alapján 2018-ban majdnem 30 ezer, 2019-ben valamivel több mint 20 ezer jobb kormányos autó kapott rendszámot Romániában. Egyes források szerint 2015–2017-ben nagyjából szintén 50 ezer körüli volt a számuk, a korábban forgalomba íratottakat is számolva tehát 150-200 ezer jobb kormányos autó közlekedhet a hazai utakon. Ez, az ország teljes gépkocsiparkját nézve (több mint 8 millió) végül is elenyésző, ám a jobb kormányos autókat ellenzők szerint így is éppen elég veszélyforrást jelent.

Előnyök, hátrányok

Hogy miért is hátrány jobb kormányos autót vezetni Romániában (és Európa szinte valamennyi országban), arra nem nehéz választ adni. A fő probléma természetesen az, hogy nehéz velük előzni. De kényelmetlen például a sorompós parkolóknál kivenni az automatából a parkolójegyet – ehhez ki kell szállni s megkerülni az autót –, s miután a biztosítótársaságok is nagyobb kockázatot látnak bennük, az éves kötelező gépjármű-biztosítás is többe kerül.

Másfelől, az előnyök listája jóval rövidebb, sőt gyakorlatilag egyetlen pontra csökkenthető. Hiszen nem azért vásárol a román állampolgár jobb kormányos használt autót, mert a parkoló jármű kormánya mögé a járdáról is be lehet ülni, hanem azért, mert sokkal olcsóbban juthat hozzá, mint hasonló állapotban lévő bal kormányoshoz. Az egyik autós oldalon például e cikk írásakor 8500 euróért kínáltak egy 2014-es évjáratú jobb kormányos Audi A5-öst, míg a nagyjából ugyanolyan bal kormányosért legalább 12 ezer eurót kérnek. Érdekes különben, hogy a hazai autós adás-vételi honlapokon a jobb kormányos autók zöme felső kategóriás: sok a full-extrás Audi és BMW, miközben alig-alig találni egy-egy Skodát vagy Renault-t.

A különféle autós fórumokon hozzászólók szerint ez éppen azzal magyarázható, hogy a jobb kormányos autók kizárólag Nagy-Britanniából származnak, ahol magas az életszínvonal, így autóvásárláskor sem spórolnak. De mégis hogyan éri meg valakinek, hogy vásároljon egy drága autót Angliában, s azt olcsón eladja Romániában? – tevődik fel a következő kérdés, amire szintén van magyarázat: sok esetben már karambolozó autókról van szó, olyanokról, amelyek ugyan nem sínylették meg szerkezetileg a balesetet, de – éppen a magas életszínvonal miatt – tulajdonosuk inkább újat vásárol, s még örül is annak, hogy a kelet-európai országok polgárai fizetnek is valamennyit a régiért. Utóbbiak aztán pár száz euróért pontra teszik, megjavítják az autót, hazahozzák, s még így is nyernek rajta.

Persze, biztos van a hazai jobb kormányos autók tulajdonosai között olyan is, aki több évet dolgozott Angliában s hazahozta az ott vásárolt járgányt, amihez különben már hozzászokott, így nem cseréli le, mert csak veszítene az üzleten. Bal kormányosra módosítani pedig szintén nem éri meg, hiszen a teljes műszerfal s egyéb komponensek átszerelése igen költséges.

Lehet, hogy lesz még haladék?

A közlekedésrendészet korábban átiratot küldött a Gépjármű-nyilvántartó Hivatalnak (RAR), amelyben azt kérte, hogy a jobb  kormányos autókat csak akkor lehessen forgalomba írni Romániában, ha átépítik őket bal kormányossá. A dolog azonban korántsem ilyen „egyszerű”: az Európai Uniónak a gépkocsik hitelesítésére vonatkozó 2007/46-os irányelve, valamint az áruk EU-n belüli szabad közlekedését kimondó irányelve szerint a tagországok nem tilthatják meg az unió valamely országában már hitelesített járművek forgalomba íratását. Lengyelország és Litvánia ugyan megtette, betiltotta a jobb kormányos autókat, de pert vesztett az Európai Bíróságon.

A RAR ilyenformán csak apró módosításokat tud kérni a hitelesítés során, például lámpacserét, hogy az autó fényszórói az út menetirány szerinti jobb – és ne a bal – oldalát világítsák meg hosszabban, azaz ne világítsanak a szemből jövő sofőrök szemébe. Vagy, ha hátsó ködlámpája van az autónak, akkor kérhetik annak áthelyezését a bal oldalra.

2021. január elsején azonban lejár az az átmeneti időszak, amelyben Nagy-Britannia és az EU megegyezett a Brexit kapcsán, s ha a kilépési egyezmény érvényességét valamilyen oknál fogva nem hosszabbítják meg, akkor Nagy-Britannia tényleges kilépésével az Európai Unióból megnyílik a lehetőség a RAR előtt arra, hogy többé ne fogadja el a jobb kormányos autókat és ne törzskönyvezze őket. És úgy tűnik, élni is fog ezzel a lehetőséggel, amint erről a hivatal napokban kiadott közleménye tanúskodik – különben a más, EU-n kívüli országokból származó jobb kormányos autókat már néhány éve nem engedték forgalomba íratni. Ami pedig a már forgalomban lévő jobb kormányos autókat illeti, tulajdonosaiknak nincs mitől tartaniuk: a RAR közleménye szerint „jelenleg nincs semmilyen törvényes keret, amely a vezetői helynek az autó bal oldalra való költöztetését írná elő”. Még…