Az RMDSZ már a héten megoldást vár Bukaresttől a román nyelv oktatásának rendezésére

Az RMDSZ már a héten megoldást vár Bukaresttől a román nyelv oktatásának rendezésére
Elvárja az RMDSZ a kormánytól, hogy már a héten hozzon politikai döntést a román nyelv oktatásának rendezéséről - nyilatkozta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerdán.

Az RMDSZ képviselőházi frakciója szerdán távol maradt a végszavazástól azon rendelet elleni tiltakozása jeléül, amely szerint az elemi oktatásban a tanítók helyett csak román szaktanárok oktathatják a román nyelv és irodalom tantárgyat.

Az RMDSZ már a héten politikai lépést vár a kormánytól, a rendelet parlamentben való módosítását túlságosan időigényesnek tartja - magyarázta Korodi. Hozzátette: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel fog egyeztetni a kérdésről.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol