Az Iszlám Állam romániai fegyvereket is használ

Az Iszlám Állam romániai fegyvereket is használ
Az Iszlám Állam által használt fegyverek csaknem harmadát az EU-ban, köztük Romániában gyártották – derül ki a Conflict Armament Research (CAR) belga szervezet jelentéséből, amelyről a The Telegraph adott hírt.

Részletes tényfeltárás nyomán a CAR szakértői kiderítették, hogy az Iszlám Állam harcosai a háborús övezetekben Romániában, Magyarországon, Bulgáriában és Németországban gyártott fegyverekre és lőszerekre alapoztak. Kína az egyetlen ország, ahonnan több fegyver származott.

A nemzetközi szervezet kutatói úgy vélekednek, a leleplezés negatív fényt vet az Európai Uniónak az Iszlám Állam lefegyverzésére irányuló törekvéseire, és azt támasztják alá, hogy milyen könnyen juthatnak fegyverek olyan személyek birtokába, amelyek „piszkos” konfliktusokat robbantanak ki.

A CAR 200 oldalas jelentése a legátfogóbb mostanáig, ami az Iszlám Állam által birtokolt fegyverekkel kapcsolatos, az IÁ-tól három év leforgása alatt megszerzett több mint 40 ezer eszköz elemzésének eredménye.

A szakértők következtetése, hogy a szíriai konfliktus lázadó csoportjainak szánt fegyverek az Iszlám Állam kezébe kerültek, „jelentősen megnövelve a fegyverarzenáljuk mennyiségét és minőségét”.

A szíriai konfliktus első időszakában a terrorista szervezet a fegyverzete nagy részét az iraki és szíriai erőktől szerezte meg. Ám 2015 végén a Conflict Armament Research szervezet egy másik jelentős forrást fedezett fel: a kelet-európai gyárakat.

A fegyverzetet és lőszereket Európában gyártották, eladták az Amerikai Egyesült Államoknak és Szaúd-Arábiának, majd a török határon át Szíriába szállították azokat.

A CAR által ismertetett egyik eset: Románia 2014 októberében 9252 PG-9 típusú gránátvetőt adott el az amerikai hadseregnek. A robbanóeszközöket az USA elküldte a Dzsaís Szúrijah al-Dzsadídnak, egy szíriai milíciának, amelyet az amerikaiak képeztek ki, hogy az ország keleti vidékein az Iszlám Állam ellen harcoljanak.

Több PG-9-es gránátvetőt ebből a szállítmányból eltérítettek Irak irányába, ahol az Iszlám Állam több szakértője elválasztotta az ellopott gyutacsokat az eredeti szerkezettől, majd új jellemvonásokat adott azoknak, hogy alkalmasabbak legyen a közelharcra, mint amilyen a Moszul városért folytatott küzdelem.