Az alkotmánybíróság döntése értelmében adhat ki rendeletet a kormány a parlamenti vakáció idején

Az alkotmánybíróság döntése értelmében adhat ki rendeletet a kormány a parlamenti vakáció idején
Az alkotmánybíróság ma elutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott alkotmányossági kifogást a kormánynak a parlamenti vakáció idején rendeletek kibocsátására lehetőséget adó törvény ügyében.

Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke a döntés követően elmondta, a kifogások nem voltak megalapozottak. Mint részletezte, a két ház működési szabályzatával kapcsolatos kifogások, vagyis a néhány napos vagy órás határidő nem alkotmányossági kérdés, amit az alkotmánybíróságnak kellene megvizsgálnia.

„Számunkra az lenne alkotmányellenes előírás, amelyik nem biztosítaná a vitát vagy a törvények és az alkotmány betartását” – fejtette ki Dorneanu.

Azon kifogások kapcsán, amelyek szerint sarkalatos törvényt fogadhat el a kormány rendelettel, a taláros testület vezetője úgy vélekedett, hogy ezek sem megalapozottak, mivel a rendelethozást lehetővé tevő törvénytervezet tartalomjegyzéke nem utal arra, hogy a Grindeanu-kabinet ilyesmire készülne.

Dorneanu közölte, a döntést egyhangúlag hozta meg az alkotmánybíróság.