Arafat: 2150 rendellenességet találtak az LPG-állomásoknál

Arafat: 2150 rendellenességet találtak az LPG-állomásoknál
A crevediai robbanásról 18 óra 48 perkor érkezett bejelentés a 112-es segélyhívó számra, az első tűzoltóegységek pedig 19 óra 6 perckor érkeztek a helyszínre – számolt be vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat a múlt szombati eseménysorozatról és az előzményeiről készült katasztrófavédelmi jelentést ismertetve.

A belügyi államtitkár elmondta, az oltást megnehezítette, hogy a helyszínen lévő tűzcsapok egyikében nem volt víznyomás, ezért részben máshonnan kellett a felrobbant LPG-állomáshoz vizet szállítani. „Állandóan szembesülünk azzal a problémával, hogy a tűzcsapokban nincs nyomás” – jegyezte meg.

Az államtitkár felidézte, hogy egy panasz nyomán 2020. július 30-án a Dâmboviţa megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) előre be nem jelentett ellenőrzést végzett a crevediai autógáztöltő-állomáson. A felügyelők megállapították, hogy a létesítmény már nem felelt meg azoknak az eredeti szabályoknak, amely alapján a működését engedélyezték.

Emiatt az ISU visszavonta az LPG-állomás tűzvédelmi engedélyét. Felügyelői a helyszínen további rendellenességeket is felfedeztek: a telephelyen egy szabványellenes szivattyú működött, és a saját járműveik számára fenntartott benzinkútból szivárgott az üzemanyag. Emiatt az LPG-állomást működtető vállalkozást 10 ezer lejre bírságolta az ISU – részletezte Arafat, hozzátéve, hogy a helyszínen tapasztaltakról a katasztrófavédelem tájékoztatta a cégbíróságot, a prefektúrát, az építkezési felügyelőséget, a megyei önkormányzatot és a crevediai polgármesteri hivatalt is.

Az államtitkár tájékoztatása szerint 2020. szeptember 28-án az ISU felügyelői újabb előre be nem jelentett ellenőrzést végeztek a telephelyen, és megállapították, hogy ez továbbra is autógáztöltő-állomásként működik. Emiatt 30 ezer lejre bírságolták a vállalkozást. Egy további 10 ezer lejes bírságot azért szabtak ki a felügyelők, mert a létesítményben szabványellenes gázszállító tartálykocsit is használtak – idézte fel Arafat.

Közlése szerint a vállalkozás tulajdonosai 2020. szeptember 30-án úgy döntöttek, hogy bezárják a crevediai telephelyüket. Erről 2020. október 13-án hivatalosan tájékoztatták a katasztrófavédelmi felügyelőséget is – mondta el az államtitkár.

A tartálykocsik hűtése volt a cél

A crevediai robbanásokhoz riasztott tűzoltók védekezően jártak el, az volt a céljuk, hogy az LPG-állomáson lévő tartálykocsikat lehűtsék és megakadályozzák a tűz továbbterjedését – mutatott rá Raed Arafat. Közlése szerint a tűzoltók először is meg akarták akadályozni a gáz felhalmozódását az LPG-állomáson, ezért állandó locsolással hűtötték a telephelyen lévő tartálykocsikat.

A tartálykocsik folyamatos hűtése Arafat szerint lehetővé tette a környék evakuálását, illetve a robotok bevetését és a tűzoltók egy részének kivonását a tartálykocsik közvetlen közeléből. „A hűtéssel a tűzoltók időt nyertek ezekre az intézkedésekre. Ezek nélkül a második robbanás korábban következett volna be, vélhetően még nagyobb erővel” – magyarázta.

Az államtitkár ismételten hangsúlyozta, hogy a helyszínre elsőként érkező tűzoltók elsődleges célja nem az oltás volt, hanem a tartálykocsik hűtése és a lángok terjedésének megakadályozása volt. „Erről ők majd több részletet tudnak elmondani, de a lényeg, hogy a cél a felhalmozódott gáz eloszlatása volt. (...) Ezért a tűzoltók védekezően léptek fel. Erről a helyszínen született döntés” – jelentette ki.

Arafat elmondta, hogy jómaga 20 óra 4 perckor érkezett a helyszínre átvenni a beavatkozás irányítását, amikor már egy órája zajlott a környék evakuálása és a tartálykocsik hűtése. „Valótlanok azok az információk, hogy én, az orvos szabtam meg a tűzoltóknak, miként oltsák el a tüzet” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a helyszínen sürgette a robotok bevetését és a tűzoltók visszavonását a robbanásveszélyes tartálykocsi közeléből, és három robotot sikerült is bevetni a második detonáció előtt. Ha ez nem történt volna még, szerinte jóval nagyobb lehetett volna az áldozatok száma.

„Nem állítom, hogy minden tökéletesen zajlott, de ilyen helyzetekben minden tényezőt elemezni kell, mielőtt kritizálnánk” – jelentette ki Arafat.

Húsz tűzoltót ápolnak kórházban

A crevediai robbanásokhoz riasztott tűzoltók közül jelenleg húszat ápolnak kórházban, tizenkettőt Romániában és nyolcat külföldön – számolt be. A katasztrófavédelmi államtitkár közlése szerint a külföldön kezelt tűzoltók egyikét a jövő héten várhatóan kiengedik a kórházból. A többi sérült állapota stabil, egy kivétellel: a Milánóban ápolt beteg testfelületének több mint 80 százaléka égett meg, és az orvosainak prognózisa kedvezőtlen.

Arafat elmondta azt is, hogy az uniós polgári mechanizmus keretében kilenc tagállam összesen 52 kórházi ágyat ajánlott fel a crevediai robbanások sérültjeinek. Ezek közül az egészségügyi miniszter végül öt tagállam tizenkét kórházi ágyát vette igénybe.

Az ország LPG-állomásainál tartott eddigi ellenőrzések során összesen 2150 rendellenességet állapítottak meg a hatóságok – ismertette a tényeket Arafat. Hozzátette: 1797 szabálysértési bírságot szabtak ki az ellenőrök, 6.545.307 lej értékben. Az ellenőrzött LPG-állomások közül 11-nek bevonták a működési engedélyét, 60-nak felfüggesztették a tevékenységét és 12-őt bezártak.