Apaforradalom Születés Hetén

Apaforradalom Születés Hetén
A szokásosnál is jobban odafigyel az apákra az idén a Születés Hete: már a nyitónapon kitör az apaforradalom Kolozsváron. Az ismert programok sem maradnak el: lesz sok ismeretterjesztő előadás, beszélgetés jeles szakemberekkel, torna, játék, kirándulás. Egy teljes héten keresztül.

Batyus jellegű családos majálissal kezdődik vasárnap 12 órától az Életfa Családsegítő Egyesület rendezvénye a Kétágú templommal szembeni oldalon található székházban (Magyar/21 Decembrie 1989 utca 78. szám). Lesz büfé kávéval, teával, szendviccsel, a tágas udvaron játszótér van, és megtörténik a születésfal kiegészítése is az elmúlt egy év alatt született gyermekek névplakettjeivel. 15 órától Bokor Zsuzsa beszél a természetes kencékkel történő szépségápolásról, majd 16 órától a budapesti Léder László pszichológus, a magyarországi Apaakadémia létrehozója az apaság kihívásairól, szépségeiről, sajátosságairól tart előadást Egy kis apaforradalom, avagy hogyan csempésszük vissza a mai magyar családokba az édesapákat címmel.

Hétfőn az Életfa székházában reggel fél 11-től kangatraining (torna, tánc a babával együtt) bemutatóórát tart Antal Zsófia; délután fél 5-től Bokor Zsuzsa a családi figyelemnek a szoptatás támogatásában játszott szerepéről beszél, arról hogyan segíthet az apa, a nagymama, a női rokon.

Apás szülésekről beszélnek apák és anyák kedden 18 órától az Életfa szákházban, a beszélgetést vezeti Szőcs Kinga Zsófia pszichológus.

Szerdán 11 órától mozgásfejlesztő mondókás babatorna lesz az Életfa székházában Kincses Katalin gyógytornásszal és Szabó Kinga játszóházvezetővel, délután a Reményik galériában (Kossuth Lajos/21 Decembrie utca 1. szám) lesznek előadások: 16 órától a budapesti H. Kondor Katalin szülésznő (Gólyafészek Születésközpont és Rendelő) beszél arról, vajon valóban elfelejtettek-e a nők szülni; 17 órától dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szakorvos (Gólyafészek Születésközpont és Rendelő) szülésindulásról, szülésindításról tart előadást; 18 órától az oxitocin rejtelmeit feszegeti Varga Katalin budapesti egyetemi tanár, az MTA doktora.

Csütörtökön az Életfa-székházban délután fél 5-től Love Your Belly bemutatóórát tart Virág Irén, fél 6-tól román nyelven tart előadást Iuga Dragos szülész-nőgyógyász szakorvos (Gynia kórház) az apákról és szerepükről a várandósság és szülés idején.

Péntektől kirándulós hétvége kezdődik, három napig tartanak a várfalvi EKE-napok, amelynek keretében szombaton családos kirándulásra lehet menni az Erdélyi Kárpát Egyesület kolozsvári szervezete által meghirdetett Jókai Mór Gyalogos és Biciklis Teljesítménytúrákra Várfalvára, Torockóra. Tudnivalóiról részletes leírás található az ekekolozsvar.ro honlapon, a teljesítménytúrák fül alatt.

EKE-napi turistatalálkozó a várfalvi EKE-Várban

Péntektől háromnapos turistatalálkozó kezdődik a várfalvi EKE-Várban. Az országos Erdélyi Kárpát Egyesület EKE-napi rendezvényét kiegészítik az EKE-Kolozsvár 1891 által szervezett Jókai-túrák Kolozsvár – Szind – Várfalva – Torockó környékén. A túrákra előzetesen kell benevezni és a részvételi díjat kifizetni május 7-én déli 12 óráig. Többféle táv és útvonal között lehet válogatni, vannak könnyebb és hosszabb, nehezebb túrák. A részvevők térképet kapnak, igény szerint pólót is rendelhetnek, szállítást, illetve vacsorát – a túrákkal kapcsolatos tudnivalókról részletes leírás található az ekekolozsvar.ro honlapon, a teljesítménytúrák fül alatt. Szombaton 10-13 óra között Az ezerarcú természet csodái interaktív játszóház gyerekprogramokat szervez a várfalvi EKE-Vár kertjében a várfalvi gyerekeknek, majd 16.30-19.30 óra között Torockón a helybeli gyerekeknek és a Jókai-túrák résztvevőinek. 18 órától Torockón megnyitják az EKE-napi ünnepséget a Kriza János Művelődési Házban (jó idő esetén a torockói iskola udvarán), ahova addigra a Jókai-túrák minden részvevője kényelmesen megérkezhet. 21 órától tábortűz, dalest zárja a napot Várfalván, az EKE-Vár udvarán.

Vasárnap, május 13-án a várfalvi EKE-Várban EKE-napi gyermekprogramokat kínál az országos EKE. 9 órától kezdődnek a foglalkozások (interaktív játszóház a természet csodáiról, íjászat, karikás ostor, baranta), 12 órától kezdődik az EKE-napi ünnepség, a köszöntők után sor kerül a közösségi házzá alakítandó csűr alapkőletételére (a munkálatokat a részvevők tetszés szerint téglajegyek vásárlásával támogathatják), az EKE-Vár szobáit elnevezik az EKE személyiségeiről, bemutatják az EKE megújult honlapját, fellép a várfalvi Aranyosszék néptánccsoport. Fél 2-től lesz a közös ebéd az EKE-Vár udvarán, 17 órától hazautazás. A több napra érkezők sátorban vagy az EKE-Vár többszemélyes szobáiban igényelhetnek szállást.

Kolozsvárról buszok indulnak Várfalvára, a régi Sportcsarnok parkolójából május 12-én, szombaton reggel 7 órakor és május 13-án, vasárnap reggel 8 órakor. A buszra és a vasárnapi ebédre feliratkozni az ekenap@eke.ma címen vagy a 0723-159000 telefonszámon lehet. Jelentkezési határidő: május 4.