Általános sztrájkra készül a Sanitas

Általános sztrájkra készül a Sanitas
Ma a Sanitas szakszervezet bejelentette, április 26-án nagyszabású tiltakozó megmozdulást tartanak, május 7-én figyelmeztető sztrájkot robbantanak ki, május 11-én pedig általános sztrájk keretében vonulnak utcára az egészségügyi alkalmazottak.

A szakszervezet szerint 500 és 1100 lej közötti összegekkel csökkentek a fizetések.

„Óriási változások vannak, mivel nem férnek bele abba 85 százalékba, sokan már az 55–85 százalékos küszöböt sem tudják elérni. Mindenki ért mindenhez, de senki sem ért semmit, az ügyeletes hibások pedig azok, akik az emberekért harcolnak. (…) Amikor mi törvénymódosítást kértünk, nem azt, amit szerettünk volna, hanem ahogyan akkor ki kellett volna néznie, nem tették meg. Minden egészségügyi alkalmazott számára fizetésemelést kérünk. (…) Kár a törvényért, mert oda jutottunk, hogy azt mondjuk, jobb lett volna, ha nem értünk egyet ezekkel a béremelésekkel. Igen összetett az egész, és teljes a káosz” – nyilatkozta Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke.

Arra a kérdésre, hogy hozhat-e változást az új pótlékszabályzat, így felelt: „Véleményem szerint nem a velünk együtt kidolgozott és nagyon jó pótlékokra vonatkozó szabályzat módosítása oldhatja meg ezt a problémát”.

Bejelentette egyúttal, hogy az április 26-ai megmozdulásra több mint 10 ezer egészségügyi dolgozót várnak.

„Vannak kórházak, ahol még nem kapták meg a fizetéseket. Jövedelem-kiesések vannak az előző hónaphoz mérten több szakmai csoport esetében is. (…) Sajnos a bértörvényről beszélünk, ami 2022-ig szakaszonként emeli a béreket, és azt mondjuk, hogy nem veszít senki. Ez a törvény azért készült, hogy mindenkinek hasznot hozzon. Most meg arról beszélünk, hogy nincsenek veszteségek, a nyereségekről akarok beszélni” – jelentette ki Iulian Pope, a Sanitas alelnöke.

Az egészségügyi szakszervezet azt követően jelentette be a tiltakozó akciókat, hogy az ország kórházainak több száz alkalmazottja is utcára vonult a pótlékok megvonása miatt, amiért jelentősen csökkent a fizetésük.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A kidolgozási szakasz utolsó száz méterére jutott a közszférában a béreket szabályozó törvénytervezet, amely a kezdeményezők által meghirdetett célok szerint kiigazítaná a közalkalmazottak keresete közötti aránytalanságokat, emellett jelentős béremeléseket ír elő.
Közhír