Alkotmánybírósági panaszt tett Johannis

Alkotmánybírósági panaszt tett Johannis
Ma panaszt tett az alkotmánybíróságon Klaus Johannis államfő amiatt a törvénymódosítás miatt, amelynek értelmében a Hivatalos Közlöny a kormánytól a képviselőház fennhatósága alá kerülne. A módosítást a parlament már elfogadta.

Johannis szerint az áthelyezés csak deklaratív, mert a jogszabályban nem szerepel, hogy a háznak valójában hogyan is kellene véghezvinnie ezt a feladatot, a valóságban pedig vagy a képviselőház főtitkára, vagy annak házbizottsága felügyeli a kiadványt, ez utóbbi pedig a közlés tarifáit is megállapítja. A tarifák az elnöki hivatal közleménye szerint a Hivatalos Közlöny Önálló Ügyvitelű Vállalat működéséhez tartoznak, ehhez a tevékenységhez pedig a képviselőháznak semmi köze nincs.

Az államfő Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnöknek címzett bejelentésében az áll, hogy a módosításból az sem világos, hogy milyen lesz a viszony a Hivatalos Közlöny intézménye és a képviselőház között, a jogszabály megfogalmazása homályos.

A képviselőház április 11-én fogadta el azt a törvényt, amely szerint a Hivatalos Közlöny a kormánytól a képviselőház fennhatósága alá kerül. Az önálló ügyvitelű vállalat 2012-ben, a Ponta-kormány alatt került a kormányfőtitkárság alá.