A sport a barátság játéka

A sport a barátság játéka
Erdélyi Magyar Sportlegendák témában tartottak könyvbemutatót kedden délután a Kolozsvár Társaság székhelyén. Móra László újságíró-szerkesztő két újabb könyvét, A román kézilabda magyar legendái és a Vigh „Vigu” József. Harmadik félidő címűt mutatta be a jelenlevő közönség számára. (a meghívott Póka János András sportrovatvezető, beszélgetőtársa pedig Buchwald Péter volt).

MISKE ANNA

Kellemes, otthonias hangulat fogadta Móra Lászlót a Kolozsvár Társaság székhelyén, ahol nem több mint másfél éve járt utoljára, amikor Károlyi Béla tornaedző és Kovács István, illetve Jenei Imre labdarúgóedzőkről szóló könyveit mutatta be. Idén a román kézilabda magyar kiemelkedő sportolói kerültek reflektorfény alá, és a róluk szóló könyveit mutatta be.

Az író boldogan emlékezett vissza a román kézilabda aranykorszakára, amikor a csapat többsége magyar játékosokkal volt tele, és amikor annyira kellemes és jó volt a játék és főleg a játék iránti szeretet, hogy a nemzetiség sem is számított. „A kézilabda egy külön világ” – mondta. Kiemelte, hogy alig lehetett megmondani ki kicsoda, mivel mindenki barát volt mindenkivel – erről szól valójában a sport. Az emberségről, a sportszerűségről. Különböző emberek, más-más helyekről együtt örvendenek, mert a sport a barátság játéka, amely hidat épít mindenekfelett, és összehozza az embereket.

Az írások különlegessége az, hogy maguk a sportolók mondják a történetet. „Ami itt megjelent, az az ember, akiről szól a könyv” – nyilatkozta az író, aki csak pótolta néhány szükséges információval a nyomdakész írást.

Igen, fontos a sportról beszélni és mindazokról, amik legendákká tették őket, de a hangsúly az emberre esik. Móra László az embert akarja előtérbe hozni, a világot, amelyben a sportoló benne volt éveken keresztül, és amelyikben a mai napig benne van.

A fejlett technológia sokat segített azon, hogy a könyv alapjául szolgáló beszélgetések gond nélkül történjenek. Az író kihasznált minden lehetséges platformot, hogy kommunikálni tudjon a sportolókkal és pontosan leírni minden tudnivalót. Ami a következő könyveit illeti, azt mondta, nem tudja biztosan, kikről szeretne írni. Nagyon nehéz döntés, mivel sok olyan történet van, amit el akar juttatni az olvasóihoz.

 

Fedőkép: Mester és művei – HORVÁTH LÁSZLÓ FELVÉTELE