A rendezvényszervezőnek ellenőriznie kell az oltási igazolványt vagy negatív teszteredményt

A rendezvényszervezőnek ellenőriznie kell az oltási igazolványt vagy negatív teszteredményt
Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője közölte: a nagy részvételű rendezvények szervezőit pénzbírsággal sújtják, ha nem tartják tiszteletben a feltételt, amely megszabja, hogy adott eseményen csak beoltott személyek vehetnek részt.

A rendezvények szervezőinek kötelességük lesz ellenőrizni, hogy a résztvevők be vannak-e oltva, ellenkező esetben bírsággal sújtják őket – idézi az Agerpres Arafatot. Az államtitkár azt is leszögezte: a rendezvényre belépő személyek esetében nem vesznek figyelembe olyan dokumentumot, amely azt igazolja, hogy az illető átesett a betegségen. A belépéshez oltási igazolvány vagy negatív teszteredmény kell.

A kormány péntek esti ülésén módosította a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatot. Ennek értelmében május 15-étől nem kötelező a maszk viselése nem zsúfolt kültereken, és feloldják az éjszakai közlekedésre vonatkozó korlátozásokat. A határozat értelmében engedélyezik a szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok és egyéb kulturális rendezvények megtartását, ám az eseményeken legfeljebb 500-an vehetnek részt úgy, hogy védőmaszkot viselnek, és személyenként legalább két négyzetméteres terület áll rendelkezésre. Csak olyan személyek vehetnek részt az eseményeken, akik legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát, illetve akiknek negatív lett a 72 óránál nem régebbi RT-PCR tesztjük, vagy a 24 óránál nem régebbi gyorstesztjük.

Kapacitásuk 50 százalékával nyithatnak a sport- és fitnesztermek, amennyiben legalább hét négyzetméter területet biztosítanak személyenként, és a településen a 14 napra összesített fertőzöttségi arány nem haladja meg a 3 ezreléket. Zárt térben zajló sporttevékenység űzhető a kapacitás 70 százalékával, és személyenként négy négyzetméter biztosításával, amennyiben a résztvevők valamennyien legalább tíz nappal előtte megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát.