A Maros menti természeti csodáktól a Kalota menti magaslatokig

A Maros menti természeti csodáktól a Kalota menti magaslatokig
Október elmúlt csodálatos hétvégéjén majdnem 100 lelkes természetbarátot vezettünk általuk már ismert vagy még ismeretlen tájakra, a tapasztalt rangidős Kovács D. Zsuzsa és – az EKE–Kolozsvár 1891 megalakulása óta – eddigi legfiatalabb túravezetőnk, Kismihály Boglárka jóvoltából.

Szerző: BRANEA RÓBERT

Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély októberi számában.A Szászsebes melletti Veres-mart lélegzetelállító képződményéhez Zsuzsa által vezetett autóbuszos-személyautós kiránduláson 65 turista vett részt, közülük 32-en EKE-tagok. 5 kiskorú is volt, 7 személy 20–40 év közötti, 22-en 70 év fölöttiek, a résztvevők átlagéletkora meghaladta az 55 évet. Wanek Ferenc geológus kiselőadása során ismertette a különleges természeti környezet kialakulásának körülményeit és több szakterület keretében tanulmányozott értékeit.

A társaság egy része a parkolóhelytől megtett rövid séta után a mart aljában pihent és beszélgetett, sokan viszont kíváncsiak voltak arra, hogy fentről milyen a kilátás és körbejárták az eróziós felszín peremét.

Első túráját vezette a kolozsvári EKE-ben Bogi, újdonsült túravezetőként szülőföldjére, a Kalotaszeg gyöngyszeme, Kalotaszentkirály-Zentelke melletti Kőhegy gerincére. Személygépkocsikkal érkeztünk a falu központjába, majd onnan a Magyarókerekén keresztül Székelyjó felé vezető műúton, a hágó közelében levő parkolóba. 32-en vettünk részt a túrán (plusz még 3 kiskutya!), ebből 9 EKE-tag. Lényegesen fiatalabb társaság (9 kiskorú, 10-en 20–40 év közöttiek, az átlagéletkor 36 év volt) járta végig a 13,5 km-es körtúrát a vulkáni eredetű, illetve az üledékes zóna határán fekvő kis hegyvonulat vonzó ösvényeit. Bevezetőként Bogi vonzó és csalogató módon mutatta be Kalotaszentkirályt. A három csúcsról (Dulului, Hármas-Kőszikla és Tomordok) egyaránt gyönyörű kilátásban volt részünk a Kalotaszegi-medencére és a Vigyázó impozáns tömbjére. Mindezt csak fűszerezte Dr. Poszet Szilárd egyetemi oktató érdekes és informatív magyarázata a környék földrajzi-geológiai jellemzőiről, a drón-show, a szépséges őszi növényzet, a sáskák és vaddisznók, kökény-, csipkebogyó- és galagonya-bokrok, a mesés Kőhegy-tava, az őzlábgombák és pöfetegek, majd a végén a szentkirályi pizza.

(Borítókép: Fiatal túravezetőnk még fiatalabb túratársaival, a Tomordok-csúcson (1150 m) FOTÓ: BRANEA RÓBERT)

varosnapokHirdetés