A fehér sport híreiből: Sydney, Hobart, Melbourne

A fehér sport híreiből: Sydney, Hobart, Melbourne
Az ausztrál női tenisztornák magyar, román és más szemszögből – ezúttal ez összefoglalónk rövid tartalma.

Sydneyi torna: Babosék megnyerték a párost

Babos Tímea, oldalán Anasztaszija Pavljucsenkovával megnyerte a sydneyi keménypályás tenisztorna női párosversenyét. A magyar, orosz duó két sima szettben verte a döntőben az első helyen kiemelt Sania Mirza, Barbora Strycova indiai, cseh kettőst. A mérkőzés 1 óra 14 percig tartott.

„Egész héten nagyon jól játszottunk, remek párosok ellen sikerült nyerni. Jól éreztem magam a pályán Nasztjával! Jó élmény volt itt és így játszani” – nyilatkozott honlapján Babos Tímea.

A 23 éves magyar játékosnak ez volt a 12. tornagyőzelme párosban, legutóbb 2015 májusában, Rómában ünnepelhetett a francia Kristina Mladenoviccsal.

Babos egyesben az első fordulóban kiesett az ausztráliai versenyen, az orosz Darja Kaszatkina búcsúztatta.

Babos Tímea tornagyőzelmei párosban:

2012: Birmingham (partner: Hszie Szu-vej, tajvani). 2013: Bogotá (Mandy Minella, luxemburgi), Monterrey (Kimiko Date-Krumm, japán), Marrákes (Minella), Szucsou (Michaella Krajicek, holland) és Taskent (Jaroszlava Svedova, kazah). 2014: Sydney (Lucie Safarova, cseh) és Kuala Lumpur (Hao Csing-csan, tajvani). 2015: Dubaj (Kristina Mladenovic, francia), Marrákes (Mladenovic) és Róma (Mladenovic). 2017: Sydney (Anasztaszija Pavljucsenkova).Egyesben is mondhatni magyar siker született. Konta Johanna a szülővárosában, Sydneyben ünnepelhette második WTA-tornagyőzelmét, miután a döntőben két szettben verte a második helyen kiemelt Agnieszka Radwanskát. A magyar származású, ausztráliai születésű, de brit színekben versenyző Konta Johanna tavaly Stanfordban szerezte meg az első WTA-trófeáját, Venus Williamset felülmúlva a döntőben, majd októberben 6:4, 6:2-re elbukta a második WTA-fináléját Agnieszka Radwanskával szemben. Most pont ugyanilyen eredménnyel vágott vissza a lengyel játékosnak.

Eredmények, nők (776 ezer dollár összdíjazás):

Páros, döntő: Babos, Pavljucsenkova (magyar, orosz)–Mirza, Strycova (indiai, cseh, 1.) 6:4, 6:4.Egyes, döntő: Konta (brit, 6.)–A. Radwanska (lengyel, 2.) 6:4, 6:2.Hobart: döntős románok

A 29 esztendős Monica Niculescu (40. a világranglistán) egyesben, Raluca-Ioana Olaru párosban döntőbe jutott az ausztráliai Hobartban rendezett keménypályás versenyen (226 750 dollár összdíjazás). Az egyesben harmadik kiemelt román lány játék nélkül került a fináléba, az ukrán Leszia Curenko (61.) ugyanis betegség miatt visszalépett a pénteki elődöntőből. Niculescunak két címe is van Hobartban, mind a kettőt párosban érte el (2012-ben Irina-Camelia Begu oldalán és 2014-ben a cseh Klara Kukalovával). A fináléban a román lány ellenfele a belga Elise Mertens lesz, Niculescu eddigi jutalma 21 400 dollár és 180 világranglistapont. Monica eddig három WTA-torna sikerrel büszkélkedhet egyesben (2013 – Florianopolis/Brazília, 2014 Kanton/Kína és 2016 Luxembourg/Luxemburg). További négy döntőt elveszített: Luxembourgban kettőt (2011 és 2012), az angol Nottinghamben (2015) és Dél-Korea fővárosában, Szöulban (2016).

Raluca-Ioana Olaru, oldalán az ukrán Olga Szavcsukkal szintén bejutott a döntőbe, miután simán, 6:4, 6:2 arányban nyert a Mandy Minella, Anastasija Sevastova (luxemburgi, lett) páros ellen. Olaruék sorozatban második fináléjukat játsszák, miután a múlt hétvégén kikaptak Sencsenben. Mostani ellenfelük a harmadik kiemelt Gabriela Dabrowski, Zsao-szuan Jang (kanadai, kínai) kettős lesz, eddigi jutalmuk 6400 dollári és 180 WTA-pont.

Australian Open: folytatódhat a Murray–Djokovics párharc

Melbourne-ben hétfőn elkezdődnek a küzdelmek a 105. ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az idei első Grand Slam-tornán, amelynek 128-as főtábláján magyar részről csak Babos Tímea szerepel – igaz, ő kiemeltként lép pályára.

A világranglistán 28. Babos – aki tavaly a második fordulóban kikapott a svájci Belinda Bencictől – élete második Grand Slam-versenyén indulhat el kiemeltként, a szervezők ezúttal a 25. helyen rangsorolták. A 23 éves magyar a WTA-rangsorban 90. amerikai Nicole Gibbs ellen kezd, míg párosban az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova oldalán indul.

A férfiaknál magyar részről a világranglistán 163. Fucsovics Márton próbált szerencsét, de már a kvalifikáció első fordulójában búcsúzott, így a tavalyi US Openen elért első Grand Slam-főtáblája után ezúttal nem sikerült neki a bravúr. Ugyancsak az első selejtezőkörben vérzett el az egyesben egyetlen román férfi résztvevő, Marius Copil.

Ami a női elitmezőnyt illeti, egyelőre nem sok jel utal arra, hogy tovább gyarapodna a 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes Serena Williams gyűjteménye. A 35 éves amerikai sztár - aki tavalyi három GS-döntőjéből csak egyet tudott megnyerni – a múlt héten már a nyolcaddöntőben kiesett Aucklandben, miután előzőleg a US Open óta pihentette sérült vállát. A világelső és címvédő Angelique Kerber sincs bombaformában, a német játékos legutóbb Sydneyben csak a nyolcaddöntőig, előtte Brisbane-ben a negyeddöntőig jutott, a WTA-világbajnokság októberi döntőjében pedig alulmaradt a szlovák Dominika Cibulkovával szemben.

A trónkövetelők közül a világranglistán harmadik lengyel Agnieszka Radwanskának és a negyedik Simona Halepnek is a melbourne-i legjobbnak járó Daphne Akhurst Kupa lehet az első GS-serlege. Az idei eddigi tornagyőztesek közül csak a brisbane-i bajnok cseh Karolína Plískova számít esélyesnek, a sencseni első cseh Katerina Siniakova és az Aucklandben diadalmaskodott amerikai Lauren Davis egyaránt első WTA-trófeáját szerezte meg.

A sorsolás értelmében Halep az amerikai Shelby Rogers (57. a világranglistán) ellen kezd (egyébként Kerber ágán menetelhet, azaz vele legjobb esetben csak az elődöntőben találkozhat, Serena Williamsszal viszont csak a döntőben futhat össze).

Irina-Camelia Begu (30.) szintén kiemelést kapott, ő a 27. favorit. Első ellenfele a Victor Ioniţă edzette kazah Jaroszlava Svedova (41.), Babos Tímea korábbi párostársa lesz. Sorana Cârstea (78.) jó eséllyel lép majd pályára az orosz Irina Kromacseva (92.) ellen, Monica Niculescunak (40.) pedig meg kell várnia a selejtezősorozat végét, mert onnan kap majd ellenfelet. Patricia Maria Ţig debütál a Grand Slam főtábláján, s rögtön az első körben kemény dió az ellenfele: az olimpiai bajnok, Puerto Ricó-i Monica Puig (29. kiemelt) ellen játszik.

Az első körből kiemelkedik a Serena Williams (amerikai, 2. kiemelt)–Belinda Bencic (svájci) mérkőzés. Az első favorit, világranglista-első és címvédő német Angelique Kerbernek valószínűleg nem lesz gondja a Hobartban az elődöntőből betegség miatt visszalépett ukrán Leszia Curenkóval.

Ezenkívül már csak egy román lány reménykedhet a főtáblás szereplésben, Ana Bogdan, aki a második fordulót is teljesítette: a világranglistán 130. teniszező, a selejtezők 11. kiemeltje az ausztrál Ellen Perezt verte 6:2, 7:6 (7) arányban. A legjobb 128 közé jutásért Bogdan a kínai Kaj-lin Zsang (134., a selejtezők 19. kiemeltje) ellen játszik.

A 2015-ben junior US Open-bajnok, 18 éves Gálfi Dalma kikapott a második fordulóban a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében. A verseny honlapja szerint a világranglistán 162. magyar játékos két sima szettben, 6:1, 6:1-re maradt alul pénteken a WTA-rangsorban 202. macedón Lina Gjorcheskával szemben. A főtáblára jutáshoz ezenkívül még egy meccset kellett volna nyerni. Mihaela Buzărnescu (671.) hasonlóképpen búcsút vett Melbourne-től, a házigazdák képviselőjétől, Olivia Rogowskától (276.) 6:2, 3:6, 6:2 arányban kapott ki.

A férfiaknál a címvédő Novak Djokovics tekinthető favoritnak, aki novemberben a világranglista második helyére csúszott. A szerbek hatszoros Australian Open- és 12-szeres GS-bajnokának ez a kedvenc versenye, és idén már nyert tornát Dohában. Ott a döntőben a világelső Andy Murray volt az ellenfele, aki első Australian Open-serlegére hajt. A Rióban olimpiai aranyérmes skót játékos 28 győztes tétmeccs után kapott ki Katarban, előzőleg szeptember 7-én hagyta el vesztesen a pályát a US Open negyeddöntője után. A Melbourne Parkban már ötször vívott finálét, és idén tűnik a legesélyesebbnek a Norman Brookes Kupa megkaparintására. Kettejük 2006 óta íródó különpárharcában Djokovics vezet 25–11-re.

A legjobb formában lévő két játékosra veszélyes lehet a 2014-es bajnok, tavaly US Open-győztes Stanislas Wawrinka is, a szintén svájci Roger Federer viszont már aligha. A 35 éves, 17-szeres Grand Slam-győztes sztár 2016 második felét kihagyta sérülés miatt, és a – ranglistapontot nem adó – perth-i Hopman Kupán tért vissza. Ennélfogva erősen kétséges, hogy megismétli tavalyi elődöntőjét, ahol Djokovics állította meg.

Ami az élmezőny „maradékát” illeti, Djokovics vagy Murray botlása esetén messzire juthat a világranglistán harmadik kanadai Milos Raonic, a Brisbane-ben győztes bolgár Grigor Dimitrov és az ottani fináléban alulmaradt japán Nisikori Kej is.