A fehér sport híreiből: Sencsen, Brisbane, Doha

A fehér sport híreiből: Sencsen, Brisbane, Doha
Tenisz-összeállításunk ezúttal a heti nagyobb tornák érdekesebb eseményeit foglalja össze.

Kikapott a címvédő Sencsenben

A címvédő Agnieszka Radwanska számára a negyeddöntő jelentette a végállomást a kínai Sencsenben rendezett, 750 ezer dollár összdíjazású női keménypályás tenisztornán. Az elsőként rangsorolt lengyel játékos csütörtökön három szettben kapott ki a tavaly döntős amerikai Alison Riske-től. A nyitókörben Babos Tímeát búcsúztató szerb Nina Sztojanovics vereséget szenvedett a cseh Katerína Siniakovától, aki előzőleg a második helyen kiemelt Simona Halepet verte.

Sencseni női keménypályás tenisztornán, negyeddöntő: Riske (amerikai, 8.)–A. Radwanska (lengyel, 1.) 6:2, 3:6, 6:0; Konta Johanna (brit, 3.)–Kr. Plískova (cseh) 6:4, 6:7 (11), 6:3; Siniakova (cseh)–Sztojanovics (szerb) 6:3, 6:4; Giorgi (olasz)–Vang (kínai) 6:0, 6:2.

A kínai városban a párosok küzdelmében még egy versenyző maradt talpon, Raluca-Ioana Olaru az ukrán Olga Szavcsuk oldalán már az döntőbe jutott. A harmadik favorit kettős szerdán előbb a házigazdák képviselőjét, a Li-ang Csen, Ling-Jing duót verte döntő rövidítésben, 2:6, 7:6 (5), 14–12 arányban. A fordulatokban gazdag, drámai meccs 101 percet tartott.

A folytatásban az első  kiemelt Raquel Atawo, Ji-fan Zsu (amerikai, kínai) páros következett volna, ám ellenfelük visszalépett a további küzdelemtől. Olaruék eddigi jutalma 13 544 dollári és 180 világranglistapont, következő ellenfelükre viszont csak pénteken derült fény. A román, ukrán párosnak ez a második döntője, a 2008-as üzbegisztáni fináléban, Taskentben győztek.

Elvérzett a világelső a brisbane-i tornán

A világelső Angelique Kerber nagy meglepetésre kiesett a negyeddöntőben a brisbane-i keménypályás tenisztorna női versenyében.

A német játékos csütörtökön fordulatos meccsen kapott ki a világranglistán 14. ukrán Jelina Szvitolinától. A tavalyi WTA-világbajnokságon győztes, másodikként kiemelt szlovák Dominika Cibulkova nem bírt a francia Alize Cornet-val, míg a Roland Garros-címvédő spanyol Garbine Muguruza Blanco 1:4-ről fordított az orosz Szvjetlana Kuznyecova ellen.

A férfiaknál az első helyen kiemelt, címvédő Milos Raonic könnyedén jutott a nyolc közé, a kanadai játékos 12 ászt ütve búcsúztatta 70 perc alatt az argentin Diego Schwartzmant (6:3, 6:2). A 14-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal mindössze 55 percet töltött a pályán, a spanyol sztár ennyi idő alatt „intézte el” 6:1, 6:1-re a világranglistán 51. német Mischa Zverevet.

Női eredmények, brisbane-i keménypályás tenisztorna (1 millió dollár összdíjazás), negyeddöntő: Szvitolina (ukrán, 6.)–Kerber (német, 1.) 6:4, 3:6, 6:3; Cornet (francia)–Cibulková (szlovák, 2.) 6:3, 7:5; Muguruza Blanco (spanyol, 4.)–Kuznyecova (orosz, 5.) 7:5, 6:4; Ka. Pliskova (cseh, 3.)–Vinci (olasz, 8.) 3:6, 6:2, 6:2.

A női párosok küzdelmében Irina-Camelia Begu, az orosz Darja Kaszatkina oldalán a második fordulóban, a negyeddöntőben vereséget szenvedett, és búcsúzott. Beguéknak az első kiemelt Bethanie Mattek-Sands, Sania Mirza (amerikai, indiai) duót hozta Fortuna, egy óra és 24 perc után hajtottak fejet ellenük. A mérkőzés döntő rövidítésben dőlt el, a végeredmény 6:4, 4:6, 10–5 volt. A román, orosz páros 6951 dolláros csekkel és 100 WTA-ponttal vigasztalódhat. Korábban az egyesben Begut éppen párostársa búcsúztatta az első körben 6:3, 6:3-mal, de az orosz teniszező is elvérzett a nyolcaddöntőben Garbine Muguruza Blanco ellen.

Fucsovics magabiztos játékkal negyeddöntős

Fucsovics Márton bejutott a negyeddöntőbe az ausztráliai Happy Valleyben zajló, 75 ezer dollár összdíjazású challenger tenisztornán.

A világranglista 158. helyén álló játékos - aki az év első Grand Slam-viadalára, az Australian Openre készül - a salvadori Marcelo Arevalo (186.) első fordulós búcsúztatása után csütörtökön magabiztosan verte a fehérorosz Ilja Ivaskát (179.) a nyolcaddöntőben. A 24 éves magyar teniszező negyeddöntős ellenfele a belga Joris De Loore (195.) lesz.

Happy Valley, 75 ezer dollár összdíjazású challenger tenisztorna, nyolcaddöntő: Fucsovics (8.)–Ivaska (fehérorosz) 6:3, 6:3.

Mergeáék búcsúztak Dohától

A negyeddöntő jelentette a végállomást a Dominic Inglot, Florin Mergea (brit, román) párosnak a Katar fővárosában, Dohában rendezett keménypályás versenyen. (1,2 millió dollár összdíjazás). Ellenfelük, a francia Jeremy Chardy, Fabrice Martin döntő rövidítésben győzedelmeskedett 6:3, 7:6 (5), 10–7 arányban. A negyedik kiemelt duó 10 940 dolláros csekkel és 45 ATP-ponttal vigasztalódhat.

Hopman-kupa

A spanyol válogatott 2–1-re legyőzte a cseheket a Hopman Kupán, a teniszezők Perth-ben zajló nem hivatalos vegyescsapat-világbajnokságán.

A csoportból már döntőbe jutott amerikaiak a címvédő és házigazda ausztrálokat is legyőzték. A férfiak mérkőzésén megsérült Nick Kyrgios nem vállalta a játékot a párosmeccsen, helyére Matthew Ebden ugrott be).

A másik négyesnek Svájc, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország a tagja. A szombati finálét a két csoportgyőztes játssza.

Hopman Kupa, 3. forduló, B-csoport: • Spanyolország–Csehország 2–1 (Lara Arruabarrena–Lucie Hradecka 2:6, 4:6; Feliciano López–Adam Pavlasek 7:6, 6:4; López, Arruabarrena–Pavlasek, Hradecka 4:2, 4:1) • Ausztrália–Egyesült Államok 1–2 (Nick Kyrgios–Jack Sock 2:6, 2:6; Daria Gavrilova–CoCo Vandeweghe 6:3, 4:6, 7:5; Gavrilova, Matthew Ebden–Vandeweghe, Sock 1:4, 1:4).