„Minimálbér-emelés helyett könnyítsenek az adóterheken”

„Minimálbér-emelés helyett könnyítsenek az adóterheken”
A Romániai Kis és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke, Florin Jianu egy mai zilahi sajtóeseményen arról is beszélt, hogy a romániai vállalkozói szféra jelenleg nem tudna elviselni egy újabb minimálbér-emelést.

Holnap tartják a háromoldalú érdekegyeztető tanács ülését, s ezen azok az ágazatok kerülnek terítékre, ahol megkezdik a tárgyalásokat a bérekről és más juttatásokról szóló kollektív szerződésekről. Florin Jianu arra számít, hogy a szakszervezetek képviselői a minimálbér újabb megemelését fogják kérni 2024. január elsejétől. "Nem hiszem, hogy létezik olyan vállalkozás, amelyik jelenleg el tudna viselni egy újabb béremelést. Természetesen tárgyalhatunk majd róla, talán a jövő év közepén. Meglátjuk, hogyan alakul a gazdaság az elkövetkező időszakban” – jelentette ki Jianu.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg az alkalmazottak fizetésének a fele az államkasszába kerül adók és illetékek formájában, ezért szerinte a minimálbér emelése helyett inkább a munka adóterhén kellene könnyíteni. „A vállalkozások bérköltségei nagyok, az emberek pedig kevés pénzhez jutnak, és így mindenki elégedetlen. (...) Az egyetlen haszonélvező az állam” – idézi az Agerpres.

Borítkép: illusztráció (forrás CECCAR)