„Milyen újdonság van, miről írjak?” – emlékkonferenciával tisztelegtek a 90 éve született Bálint Tibor előtt

„Milyen újdonság van, miről írjak?” – emlékkonferenciával tisztelegtek a 90 éve született Bálint Tibor előtt
Pénteken és szombaton zajlott, illetve zajlik a Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok nevet viselő nemzetközi emlékkonferencia, amelyet a kolozsvári író születésének idei 90. évfordulója alkalmából szerveztek meg a Vallásszabadság Házában.

„Bálint Tibor, 20. századi eredeti hangú kolozsvári magyar prózaíró születésének 90. évfordulóját a számvetés alkalmának tekintjük: kiállítás, tematikus beszélgetések és közlemények után tudományos tanácskozással, a Bálin Tibor-emlékdíj átadásával hívjuk fel a figyelmet az író műveinek értékeire, egyediségére, aktuális vonatkozásaira” – olvasható az esemény leírásában.  

A pénteki megnyitón Egyed Emese költő, irodalomtörténész és egyetemi tanár elmondta: az emlékkonferencián számos előadás, valamint kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató ad keretet a Bálint Tibor pályájáról, személyiségéről, olvasatairól zajló szakmai értekezésnek. „Érdemes olvasnunk Bálint Tibor műveit, a megértés folyamata pedig távlatos: szükség van ránk, minden olvasóra, hogy felfedezzük” – fogalmazott Egyed Emese, hozzátéve, kapott ma egy „ajándékot”, amelyet szeretne megosztani a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy a konferenciára igyekezve bement a Röser Antikváriumba, ahol a könyvesboltos azt kérdezte tőle: tudja-e, mit kérdezett mindig Bálint Tibor, amikor bekukkantott oda és megállt a küszöbön. „Milyen újdonság van, miről írjak?” – idézte fel a könyvárus az író szavait, ehhez kapcsolódva pedig Egyed Emese megjegyezte: „Ez megerősít engem abban, hogy Bálint Tibor nagyon sokat olvasott és kedvére írt az olvasmányairól.”

A megnyitót követően elsőként Szajbély Mihály irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója tartotta meg előadását Gondolatok Bálint Tibor pályájának alakulástörténetéről címmel. A folytatásban Cseke Péter irodalomtörténész, szociográfus és egyetemi tanár, Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, irodalomtörténész, szerkesztő, valamint Egyed Emese tartott előadást.

A konferencia első napját záró – Demeter Zsuzsa, Dávid Gyula, Szilágyi Júlia, Tamás Gáspár Miklós, Tompa Gábor és Vida Gábor részvételével zajló – kerekasztal-beszélgetést megelőzően átadták a Bálint Tibor Emlékdíjakat. Az elismerésben Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró, valamint Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító részesült: Tamás Gáspár Miklóst Bányai Éva, Dávid Gyulát pedig Bartha Katalin Ágnes laudálta. Az emlékkonferencia második napján többek között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a csíkszeredai Sapientia EMTE, a Varsói Egyetem és a Bukaresti Egyetem oktatói tartottak/tartanak előadásokat.

A Helikon folyóirat, a Bálint Tibor Baráti Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Bukaresti Egyetem szervezésében zajló konferencia ideje alatt a helyszínen megtekinthették az érdeklődők az idei Kolozsvári Magyar Napokon a Helikon folyóirat szervezésében bemutatott Bálint Tibor 90. Az író Kolozsvárja – Kolozsvár írója című kiállítást is. A konferencia szombati programja ide kattintva böngészhető.

A borítókép a szerző felvétele. A konferencián készült fotóriport itt tekinthető meg.