„Kétszáz repülőgépről szórták a halált"

Bemutatták a Megsebzett Kolozsvár című kötetet

„Kétszáz repülőgépről szórták a halált"
Egy város életét, lüktetését, működését, épületeinek jelentőségét csak a múlt és a történelem ismerete által értelmezhetjük. Papp Annamária és Rohonyi D. Iván kötete, a Megsebzett Kolozsvár 76 év távlatából állít emléket az 1944. június 2-án történt tragikus eseménynek, amely több száz emberáldozatot követelt és életek munkája által felépített házakat tett a földdel egyenlővé. Az egészségügyi szigorítások enyhítését követően indulhatott újra a Vallásszabadság Házának kulturális tevékenysége, amelynek első mozzanata a június 23-án tartott könyvbemutató volt. Az emlékezés és visszaemlékezés jegyében telt estét Rácz Norbert püspöki titkár, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség lelkésze nyitotta meg, rávilágítva, hogy ez az esemény újrakezdés, hiszen hosszú hónapokig nem volt esély könyvbemutatókra, kulturális eseményekre összegyűlni.

„Vágyva vágytam arra, hogy végre találkozzunk ilyen formában és együtt lehessünk, beszélgessünk, hiszen az elmúlt hónapok azt mutatták meg, hogy nagy szükség van ezekre a találkozásokra” – fogalmazott a könyvbemutatón Rácz Norbert, utalva az elmúlt időszakra. Nagy Péter, a kötetet megjelentető Exit kiadó ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy csupán egyetlen támogató segítségére számíthattak a kivitelezésben. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben kifejezetten tanulságos lehet a kötet, hiszen megmutatja nekünk: „voltak nagyon nehéz periódusai Kolozsvárnak, amelyekből újra talpra tudott állni.” Azt is kiemelte, hogy bár a könyvesbolt zárva volt és a megjelenést követően a könyvbemutató sem volt lehetséges, mégis rekordszámú példány kelt el.

A könyv alapjául szolgáló, dokumentumértékű fényképek mellé rendelt visszaemlékezésekből Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészének felolvasása adott ízelítőt.

„Én körülbelül három nap múlva tértem magamhoz a kórházban. Combig mind a két lábam bekötve, tele szilánkokkal, húsdarabok hiányoztak belőlem. (…) Amikor édesanyánkat, Szabó Ilonát megtalálták, halottnak nyilvánították, s elszállították a hullaházba. Másnap a család egyik jó barátja, Pop bácsi, temetkezési vállalkozó, megkereste a hullaházban és észrevette, hogy lélegzik. Még élt 36 évet. Ez idő alatt édesapám, Gál Ferenc Badacsonyban volt bort vásárolni a vendéglője számára. A tragédia pénteken történt, de ő csak vasárnap tudta meg, hogy nincs se lánya, se háza, se vendéglője, hogy földönfutók lettek.” (Gál Irén visszaemlékezése)

Ezt követően Benkő Levente történész, a könyvbemutató moderátora kérte fel Gaal György hely- és irodalomtörténészt, hogy méltassa a kötetet. – Egy várost sokféleképpen lehet megsebezni, hiszen a járványok, ostromok, éhínségek, forradalmak és háborúk egyaránt kizökkentik az életet megszokott körforgásából és mindezekből Kolozsvárnak is bőven kijutott. Az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közös hadműveletének részét képezte az 1944. június 2-i szőnyegbombázás, amely során 50 percen át közel 200 repülőgépről szórták a halált – ismertette az eseményeket Gaal György. Az adatok szerint körülbelül 342-en vesztették életüket, 400 sebesültet jegyeztek, valamint 250 ház teljesen megsemmisült, ugyanannyi pedig megrongálódott. – A tragédiával kapcsolatos dokumentumokról és visszaemlékezésekből Papp Annamária 2014-ben Asztalos Lajos helytörténésszel közösen már megjelentette Kolozsvár bombázása című kötetét. Később sikerült felkutatni a Fotofilm műhely fényképalbumát, amelyben Szabó Dénes fényképész fotói láthatók a bombázást követő állapotokról. Ő volt az, aki a tragédia után kiment Kolozsvár utcáira és megörökítette a pusztítást – magyarázta az irodalomtörténész. Ezek a felvételek képezik a most megjelent könyv alapját, digitalizálásukat Rohonyi D. Iván végezte, aki az album tartalmával kapcsolatban úgy fogalmazott: technikailag tökéletesen kivitelezett, kiváló és minőségi fotókról van szó.

A könyvbemutató résztvevői, balról jobbra: Rohonyi D. Iván, Papp Annamária, Gaal György és Benkő Levente. Fotó: Csiki Zsuzsanna

A kötet és a történelmi állapotok részletes bemutatását követően Benkő Levente Kolozsvár 1944-es áldozatainak, valamint Szabó Dénes és Asztalos Lajos emlékére egy perc néma csendet kért a résztvevőktől.

A kötet megálmodója, Papp Annamária az ötletről és a kutatómunkáról mesélve bevallotta: már az első könyv bemutatásakor érezte, hogy lesz folytatás. Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök hívta fel a figyelmét a fotóalbumra, amelynek felkutatása nem volt egyszerű feladat.

Benkő Levente kérésére ezt követően néhány fülszövegíró és páran a résztvevők soraiból is megosztották a fotóalbummal, vagy a bombázással kapcsolatos történeteiket. Lönhárt Tamás történész ismertette a bombázás eseményének hátterét, majd kifejtette, hogy egyaránt elismeréssel tartozunk a felbecsülhetetlen értéket átörökítő Szabó Dénesnek, valamint a szerzőpárosnak, akik mindezt nyilvánosságra hozták. Furu Árpád mérnök, Újvári Dorottya művészettörténész és László Miklós fényképész mellett Klein András fotográfus is felszólalt, aki Szabó Dénes inasaként tanulta meg a szakmát. Úgy jellemezte a fényképészt, hogy intelligens, különös ember volt, aki saját, titkos recept alapján hívta elő a fényképeket.

Papp Annamária köszönetet mondott Mitu Melinda muzeológusnak is, akinek a segítségével több, az Erdélyi Történeti Múzeumban őrzött képet is közzétehettek a kötetben.

A könyv ismertetése során Gaal György kiemelte: „Ezzel és megelőző kötetével Papp Annamária beírta nevét a Kolozsvár múltját megörökítő irodalomba.” Hiszen a múlt ismerete nélkül nem érthetjük meg a jelent és nem formálhatjuk hatékonyan a jövőt sem. A Megsebzett Kolozsvár egyszerre állít emléket a múltnak és segíti az utókort a történelem megértésében.