„Jó lenne, ha újra a hétköznapjaim részévé válhatna”

Tánc világnapja Ruszuly Ervinnel és Levko Esztellával

„Jó lenne, ha újra a hétköznapjaim részévé válhatna”
Ma van a tánc világnapja. Az ünnepet a Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése kezdeményezte, 1982-ben ünnepelték először. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára tették.

Ilyenkor általában a világon mindenhol különböző formában ünneplik meg a táncművészet napját, de tekintettel a jelenlegi helyzetre, ez kevésbé lehetséges.

„Táncoljatok, táncoljatok, különben elveszünk”, idézzük gyakran az egyik legnagyobb kortárs-táncszínházi alkotót, Pina Bauscht. Most én is ebbe az idézetbe kapaszkodva kérdeztem Ruszuly Ervin koreográfus-színművésztől és Levko Esztella színész-oktatótól: pillanatnyilag mennyire vannak „elveszve” tánc nélkül a mostani körülmények között?

Ruszuly Ervin: Az elmúlt egy-két évben úgy alakult, hogy inkább színészi munkáim adódtak, így a tánc kicsit háttérbe szorult. Ebből adódóan a tánc iránt érzett hiány régebb óta fennáll. A jelenlegi helyzet azonban meghatványozta ezt az érzést, hiszen több idő maradt a gondolatokra, vágyakra, elképzelésekre, hogy mit tettem s mit nem tettem meg annak érdekében, hogy a tánc iránti szenvedélyemet megélhessem. Mindazonáltal a jövőre nézve jó lenne, ha újra a hétköznapjaim részévé válhatna.

Levko Esztella: A tánc a közösség élménye. Közösség nélkül megmarad a mozdulat, de az élmény hiányos. (Fotó: Sara Mosa)

A tánc világnapja alkalmából ingyenesen elérhető a www.unlimited.tiff.ro weboldalon a Mr. Gaga című dokumentumfilm. A világhírű izraeli koreográfusról, Ohad Naharinról Tomer Heymann készített életrajzi filmet, aki nyolc éven át következetesen kitartott ötlete mellett, annak ellenére, hogy Naharin folyton visszautassította a rendező felkérését. Végül beleegyezett, és megszületett a Mr.Gaga című izraeli-svéd-német dokumentumfilm, amelynek 2015-ben volt a bemutatója. A TIFF-en 2016-ban vetítették, a rendező jelenlétében, az életrajzi dokumentumfilmet ma este 9 órától (magyarországi idő szerint este 8 órától) lehet megtekinteni az említett weboldalon.
 

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér