„Fiaim, csak énekeljetek!”

Tompa Mihályra emlékezve

„Fiaim, csak énekeljetek!”
Tompa Mihály költészetének megítélése hullámzó volt a halála óta eltelt másfél évszázadban, időnként köztudatunkban sem élt eléggé. Pedig volt időszak, amikor klasszikusaink között emlegették verseinek olvasói, tartották számon méltatói.

KOZMA DEZSŐ 

Petőfi írta 1847 februárjában a Toldi írójának Nagyszalontára:  „Átaljában: Arany, Petőfi, Tompa isten-krisztusugyse szép triumviratus. S ha dicsőségünk nem lesz is oly nagy, mint a római triumviratusé volt, de érdemünk, úgy hiszem, lesz annyi, ha nem több.”

Az életmű újrafelfedezésére a költő születésének 200. évfordulója (2017) nyújtott ismét alkalmat.

Élet- és művészi felfogásban a vele egy évben született Arany Jánossal rokon. Hozzá írott leveleiből testi és lelki megpróbáltatásokkal teli lelkész költő  élete tárulkozik elénk. Jelképesen fogalmazva: palást és poézis együtt, egyszerre alakítják emberi-költői egyéniségét, költészetének élményvilágát. Egyik korai, még 1846-ban keltezett költői levelében  a művészetet (és Tompát is) pártoló művelt asszonynak, Pogány Karolinának ilyenképpen vall  „csendes magányá”-ról:

                              Lant és biblia, e két szent barát

                              karján ringatja boldogan magát.

Költőként már ismert,  amikor a szószéket választja hivatásként.  Vidéki elszigeteltségben írja Aranynak  1847 októberében: „Bíz öcsém,  egyikünk sem lesz pedig miniszter. Jegyző, kálvinista pap  –  furcsa egy pár madár....”

Leveleiből a faluról falura vándorló lelkész napi küzdelmei tárulkoznak elénk. Meghal két gyermeke, őt és feleségét is állandó betegség kínozza, közben nem hiányoznak viszontagságos életéből a félreértésekből, rágalmakból fakadó személyes konfliktusok sem. A forradalomban tábori papként vesz részt, ott van a schweháti  csatában, verseiben a „hős  apák”-at idézi. És ő is megszenvedi az önkényuralom,  a szabadságharc eltiprását  követő önkényuralom  bosszúját.  Neki is bujdosnia kell, zaklatják, haditörvényszék elé idézik. Az 1850-ben írott, a magyar népköltészet motívumaiból szőtt költeménye,  A gólyához egy egész korszak megjelenítője. A vándormadár útját követve fogalmazza meg  keserű intelmeit:  

                                                  Ne járj  a mezőn, temető van ott;

                                               Ne menj a tóba, vértől áradott;

                                                  Toronytetőkön nézvén  nyughelyet:

                                               Tüzes üszökbe  léphetsz, ugy lehet.

Következményeiről ilyenformán számol be Aranynak Kassáról 1852. augusztus  5-én:  „Édes Barátom! Gondolom, hogy óhajtotok valamit hallani rólam. Az igen kevés és mégis igen sok, amit írhatok. Már egy hónapja, hogy  ide beidéztettem, azóta hozzám sem szóltak, azt sem mondják, miért vagyok itt.  Isten tudja, még meddig fog ez az állapot tartani. Elég az hozzá, hogy  a Gólya   tojt nekem elég bajt  és küldött kellemetlenségeket; utána minden irataim  lefoglaltattak...”

Ebben a történelmi léthelyzetben teljesedik ki Tompa Mihály egyéni és közösségi sorsot egyszerre megszólaltató, képi formát és személyes vallomást, elégiai és ódai hangvételt harmonikusan ötvöző költészete. Az 1852-ben keletkezett, a magyar líra formai hagyományaiból merítő, szintén közismert verse, A madár, fiaihoz!  A költői hitvallásként is olvasható költeményének  bevezető sorait írom ide:

                                                Száraz ágon, hallgató ajakkal

                                             Meddig ültök, csüggedt madarak?  

                                                Nincs talán még elfeledve a dal,

                                              Melyre egykor tanitottalak?! 

                                             Vagy ha elmult s többé vissza nem jő 

                                             A vig ének s régi kedvetek:

                                             Legyen a dal fájdalmas, merengő,

                                            Fiaim, csak énekeljetek! 

Miként általában Tompa műveiben: érzelmi bensőségesség, vízióvá ívelő látvány, személyesség és retorikai fordulatok együttesen vannak jelen ebben a fegyelmezett felépítésű versében is. Hangulatlírájának legszebb darabjaiban  dalszerűség és elmélkedés találnak egymásra.

                                              A fák lombja csendesen hull! ...  

                                               Nem küzdéstül, fájdalomtul ;

                                             Itt a végharc  ösmeretlen:

                                             Lehet-e meghalni szebben ... ? !

– fejezi be törékenyen bensőséges, ember és természet együvétartozásában fogant Őszi tájnak... című költeményét.  

Irodalmunk korszakos megújítója, Krúdy Gyula  száz esztendővel ezelőtt a magányos költő közösségi gondjaira hívta fel 20. századi kortársaknak figyelmét. Arra a költőre, aki „szívrepesztő küzdelmek” után sem veszítette el erkölcsi parancsból fakadó hitét a költészet értelmében: „A tető leégett a nemzet házáról, a gólya hontalan lett az üszkös kéményen, de benn, a szilárdan megépített falakban a tücsök nyugodalmasan fújja esti dalát, mintha tudná, hogy egyszer vége lesz a kínnak, a szörnyű setétnek, a lehorgasztott fejű  kétségbeesésnek.” (A hanvai tücsök)

Bizonyosságot kereső világunkban  ez a bízva bízás is élővé avathatja Tompa Mihály klasszikus értékű örökségét.

(Borítókép: Tompa Mihály. Fotó forrása: wikipédia)