Zöldruhás „postások” ötmilliós adománnyal
Vissza

Zöldruhás „postások” ötmilliós adománnyal

Gyógyászati segédeszközökkel zsúfolásig megpakolt kisbusz fordult be tegnap kora délután a Bethlen Kata Diakóniai Központ kapuján: a Magyar Református Szeretetszolgálat autója az erdélyi rászorulók számára hozott járókereteket, hagyományos és elektromos kerekesszékeket, különböző csukló- és térdszorító pántokat, vagyis olyan alapvető eszközöket, amelyekre akár az idősgondozás, akár a fogyatékkal élők gondozása területén szükség lehet. A zöldkabátos sofőr, Juhász Márton, aki különben a szervezet ügyvezető igazgatója, úgy fogalmazott lapunknak: Magyarországon zöld a postások ruhája, és a postásokhoz hasonlóan ők is akkor tudnak adni valamit, ha kapnak. Mostani postásszerepükben 5 millió forint értékű adományokat hoztak az erdélyi diakóniai szervezeteknek, hogy utóbbiak eljuttassák azokat a mozgásukban korlátozott rászorulóknak.

Juhász Mártontól azt is megtudtuk, hogy a gyógyászati segédeszközök a Teva Magyarország gyógyszergyár adományából származnak: miután e segédeszközök forgalmazási tevékenységét a Teva befejezte, vezetői úgy gondolták, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat autentikus szervezet ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő helyét a készleten maradt eszközöknek. Jelen szállítmánnyal a szászrégeni, marosvásárhelyi, brassói dia­kó­niai szervezeteknek hozták el az adományokat, de az adventi időszakban a többi erdélyi diakóniai intézmény is megkapja, amit kért – a kisbusznak még háromszor kell fordulnia, hogy mindent elhozhasson. Az pedig, hogy éppen Kolozsvárra hozták a szállítmányt, nem véletlen: november 23–24-én a Bethlen Kata Diakóniai Központ ad otthont a 17. Bethlen Kata Diakóniai Napoknak, amelyre egész Erdélyből érkeztek résztvevők, így az adományokat innen át is tudták venni a célzott szervezetek.

 – A hozzánk beérkező kérések alapján segítünk. Számos programunk van, most zajlik például egy élelmiszergyűjtés Szeretetdoboz néven, amelyhez nemcsak Magyarországon, hanem Kárpát-medence-szerte lehet csatlakozni. Az a kitűzött cél, hogy mintegy 150 ezer kilogramm tartós élelmiszert gyűjtsünk össze novemberben és az adventi időszakban, ezt 10 ezer családnak fogjuk eljuttatni. A Nyilas Misi-cipősdoboz-program során 12 ezer gyermeket fogunk megajándékozni különböző, karácsonyra szánt ajándékokkal, ehhez is várjuk a gyülekezetek, intézmények, magánszemélyek, cégek csatlakozását, emellett tűzifaprogramunk is van, szeretnénk azoknak a családoknak segíteni tűzifával, akik nem tudják ezt maguk megoldani, finanszírozni. Ha valaki támogatni szeretné bármely programunkat, a legegyszerűbb, ha ellátogat a honlapunkra, a jobbadni.hu-ra, ott megtalálják, hogyan csatlakozhatnak a kezdeményezéseinkhez. Mindig igyek­szünk az adománykérelmeket úgy elbírálni, hogy utánakérdezünk akár a szociális ellátó rendszeren belül, akár gyülekezeteken, lelkészeken keresztül, hogy valóban rászoruló-e az adományért hozzánk forduló magánszemély vagy szervezet. Így ténylegesen oda jutnak el az adományok, ahol a legnagyobb szükség van rá – tette hozzá Juhász Márton.

A 2006-ban alapított Magyar Református Szeretetszolgálat legfőbb célkitűzésének tekinti a rászorulók segítését. Elsődleges célterülete a Kárpát-medence, éppen ezért rendszeresen támogatják a határon túl élő nélkülözőket is.A szervezet fontosnak tartja, hogy a segítség abban a formában érkezzen meg a rászorulókhoz, amire nekik éppen szükségük van, legyen az tartós élelmiszercsomag, ruhaadomány, tanszercsomag vagy éppen gyógyászati segédeszköz.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választójogi reformot sürget Iohannis
Dacian Cioloş volt kormányfő lesz a ...
Marton Évának ítélték a Kennedy Center ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Maradt a sötétség
  • Gulaş, paprikaş, ozosep
  • Nézőpontok
  • Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró ...
  • „Egymás nélkül sötétben vagyunk…”