Zöld jelzést kapott a képviselőházban is a Btk. módosítása (FRISSÍTVE)
Nem támogatta az RMDSZ ebben a formában
Nem támogatta az RMDSZ ebben a formában
Vissza

Zöld jelzést kapott a képviselőházban is a Btk. módosítása (FRISSÍTVE)

Elfogadta szerdán a képviselőház a büntető törvénykönyvet módosító tervezetet – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. A javaslatcsomagot 167 képviselő támogatta, 97-en ellene voksoltak, 19-en tartózkodtak. A tervezet elfogadásához legkevesebb 165 szavazatra volt szükség, következésképpen alig két vokson múlt ennek megszavazása.

Mint ismeretes, kedden véleményezte pozitívan az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság a jogszabály-tervezetet, miután a szenátus plénuma első házként ugyanaznap elfogadta azt. 

Az igazságügyi törvények módosítása kapcsán az RMDSZ kizárólag azon változtatásokat szorgalmazza, amelyek az alkotmánybírósági döntéseket, az Európai és Emberjogi Bíróság döntéseit és az európai direktívákat emeli be a román jogrendbe – közölte tegnap a szavazás után az RMDSZ álláspontját. Közleményükben leszögezik: továbbra is fontosnak tartják a büntetőtörvénykönyv módosítását, de a jelenlegi formájában nem tudták támogatni azt.

„Az RMDSZ nem ért egyet a hivatali gondatlanság eltörlésével, és nem ért egyet az értékküszöb bevezetésével sem a hivatali visszaélés esetében. Azt sem tudtuk támogatni, hogy csak az a hivatali visszaélés számítson bűncselekménynek, amelynek elkövetője, annak házastársa vagy legtöbb másodfokú rokona jut illetéktelenül haszonhoz. Ugyanakkor azt sem tudtuk támogatni, hogy a bűncselekményre kiszabható legmagasabb büntetést csökkentsék. Módosító-javaslatainkat a szakbizottságban elvetették” - hangsúlyozzák.

Az RMDSZ képviselői a végszavazáson tartózkodtak, mivel „nem tudtuk ilyen formában a Btk. módosításait támogatni, de annak a PNL-nek az oldalára sem állhattunk, amely az elmúlt időszakban minden magyar ügyet, minden létező eszközével megtámadott”.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette: az elfogadott jogszabályt megtámadja az alkotmánybíróságon. A Mentsétek meg Romániát (USR) képviselői a módosítások elfogadását úgy értékelte: „mától Románia megszűnt jogállamként létezni”, és Dragnea-állama lett.

Az Alkotmánybírósághoz fordul Johannis

A Mediafax hírügynökség híradása szerint bírálta a Btk. módosításait Klaus Johannis elnök, aki azt is bejelentette, az alsóházban ma elfogadott törvény kapcsán alkotmányossági kifogást emel.

„A módosított büntetőtörvénykönyvről majd akkor tartok egy hosszabb ismertetőt, amikor benyújtom a jogszabály elleni kifogásaimat az alkotmánybíróságnak. Ugyanakkor jó, ha tudják, hogy a büntetőjogi perrendtartás elleni alkotmányossági kifogás is már az előkészületi fázisban van. A meghozott módosítások javarészt vagy fölöslegesek, vagy kifejezetten mérgezőek, károsak, én pedig minden alkotmányos eszközt fel fogok használni a Btk. és a perrendtartás alkotmánybíróságon történő felülvizsgálatára” – mondta Klaus Johannis.

Az államfő kijelentette: „egyszerűen elfogadhatatlan”, ahogyan a Szociáldemokrata Párt (PSD) átalakította a parlamenti eljárásokat.

„Ami a napokban történt, nem más, mint a többség diktatúrája. Mélységesen káros a demokráciára nézve. Először is a parlamentnek is megfelelő figyelmet kell fordítania önmagára. A PSD rekordidő alatt vitte át a Btk-t a parlamenten, egy tettetett képviselőházi vita után, és ez mélységesen káros.” – szögezte le Johannis.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3