ZIZ – Új művészeti és szociális tér nyílt Kolozsváron
Teret hódítanak a művészi együttműködések
Teret hódítanak a művészi együttműködések
Vissza

ZIZ – Új művészeti és szociális tér nyílt Kolozsváron

Új művészeti és szociális tér nyílt Kolozsváron a Párizs utca 5 szám alatti volt ortodox zsinagóga első emeletén. A ZIZ elnevezésű helyiséget négy szervezet fogja működtetni a jövőben: a Shoshin Színházi Egyesület, a Made In Pata Rât, az Ecsetgyár és a Colectiv A. Az egészestés megnyitón, március 6-án, a kiállítások, foglalkozások és előadások mellett közösségi élettel is megteltek a ZIZ termei.

A volt ortodox zsinagógához érve az embernek elsőként a szomszédság tűnik fel, ugyanis a Scutul Negru nevű őrző-védő szolgálat vigyázó szemei „óvják”  az újdonsült művészeti teret, akik, ha kell, még útba is igazítják az udvaron tanácstalanul bolyongó érdeklődőket. A bejárat megtalálása után odabent kellemes hangulat, mosolygó arcok és egy pohár bor fogadta a megnyitóra érkező érdeklődőket.

A kezdeti program részeként egy kis csoport délután öt órától jógafoglalkozáson vett részt, a többiek pedig megtekinthették a folyosón és a termekben lévő kiállításokat. A pataréti mindennapokat bemutató fotósorozat és a Milk Galéria vendégkiállítása egyaránt a falakhoz vonzotta a tekinteteket.

Az est alatt tizenöt perces vezetett sétákon lehetett részt venni, amelyeken a zsinagóga és az első emeleti termek történetével ismerkedhettek meg mindazok, akik követték Köllő Csongort, a Shoshin Színházi Egyesület egyik alapítóját. A megnyitó folytatásaként a színészekkel kapcsolatos mentális egészség aspektusairól zajlott előadás, majd a stúdióban koreográfiai esettanulmányt láthattak az érdeklődők az ölelésről.

Zajlik az élet a folyosón 

A térválasztás történetét tekintve a már említett Shoshin Színházi Egyesület talált rá az üresen álló helyiségre és a megtöltéséhez segítségül hívta a másik három szervezetet, hogy közösen hozzanak létre Kolozsváron egy új kulturális övezetet. Köllő Csongor elmondása szerint a kolozsvári színházi szféra nem elég változatos, így a hasonló terek létrejötte gazdagítja és erősíti a kulturális jelenlétet a városban.

Az újonnan megnyitott tér nevének eredetéről Csoma Nórát, a Shoshin kommunikációs munkatársát kérdeztük, aki elárulta, hogy egy, a stúdióterem falán talált freskóhoz kötődik az elnevezés, amelyen a „Ziz”, a mitológiai főnix madár zsidó megfelelője szerepel.

A négy társult szervezet a jövőben színházi és táncelőadásokkal, koncertekkel készül megtölteni az újonnan megnyitott közösségi teret. „Amilyen organikusan összejött ez a tér, ugyanolyan organikusan valószínűleg össze fognak jönni közös projektek is a jövőben” – jegyezte meg Csoma Nóra. A hosszútávú tervek között pedig az is szerepel, hogy teret biztosítsanak a kutatómunkának és művészi kísérleteknek.

(Borítókép: Indul az első vezetett séta az udvaron gyülekező érdeklődőkkel. A szerző felvételei)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe
Jövőt akar teremteni a BBTE a székelyudvarhelyi fiataloknak
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ