Zárójelentéssel folytatódik a Sapientia filmtörténeti vetítéssorozata
Vissza

Zárójelentéssel folytatódik a Sapientia filmtörténeti vetítéssorozata

Havonta jelentkező online vetítéssorozatot indított januárban a Sapientia EMTE kolozsvári kara: a sorozat Szabó István életművére koncentráló második szakaszának befejezéseként október 29-én, péntek este hat órától a rendező legújabb, Zárójelentés című alkotását láthatják online az érdeklődők.

A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és a Magyarország kolozsvári főkonzulátusa támogatásával megvalósuló magyar filmtörténeti vetítéssorozat minden hónap utolsó péntekén jelentkezik egy-egy online megtekinthető magyar filmmel.

A film kezdetén Stephanus professzort váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni. A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik: olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe, vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel.

A film operatőre Koltai Lajos, vágója Gothár Márton, zenéjét szerezte Pacsay Attila, producerei Pék Csaba, Sándor Pál és Tőzsér Attila, írta és rendezte Szabó István. A főszereplő Stephanus professzort Klaus Maria Brandauer alakítja, további szerepekben többek között Udvaros Dorottya, Eperjes Károly, Stohl András és Bálint András látható.

A vetítés felvezető előadását – amelyet Virginás Andrea, a Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatója és vezetője tart –, valamint a filmet a Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű Facebook-csoportban közzétett linken ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. A film megtekintéséhez szükséges linket a felvezető előadás lejárta után teszik közzé.

(Borítókép: Jelenet a filmből Eperjes Károllyal és Klaus Maria Brandauerrel)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ