Zárófilmjéhez érkezik a Sapientia online vetítéssorozata
Vissza

Zárófilmjéhez érkezik a Sapientia online vetítéssorozata

Havonta jelentkező online vetítéssorozatot indított év elején a Sapientia EMTE kolozsvári kara: a sorozat befejező szakasza Fábri Zoltán életművére koncentrál, az esemény utolsó filmjeként pedig a rendező 1976-os, Az ötödik pecsét című alkotását láthatják az érdeklődők.

„A Körhinta, a Hannibál tanár úr, A Pál utcai fiúk, az Édes Anna és még sorolhatnánk a modern magyar filmművészet kimagasló alkotásait, amelyeket Fábri Zoltánnak köszönhetünk. Fábri különleges érzékkel nyúlt az irodalmi alapanyagokhoz, egyszerű adaptációnál mindig többet alkotva. Művei morális példázatok, amelyekben arra keresi a választ, miként őrizheti meg az ember önmagát és erkölcsi tartását a történelem zűrzavaros időszakaiban” – írják a magyar filmtörténeti vetítéssorozat szervezői.

A pénteki film nyitányában baráti asztaltársaság beszélget egy kocsmában. Kint dúl a nyilasterror, közben az oroszok már bombázzák Budapestet, de Király, a sznob könyvügynök, Kovács, a hívő asztalos, Béla, a pragmatikus kocsmáros, és a cinikusnak tűnő Gyuricza a marhaszegy elkészítéséről és a fasizmus igazságtalanságairól beszélget. Másnap maguk is súlyos etikai döntés elé kerülnek: behódolnak vagy ellenállnak a hatalomnak.

„Vetítéssorozatunk záró darabja örökérvényű, kivételes drámai erővel megszólaló erkölcsi példázat. Fábri alkotása arra kérdez rá, hogy a kisemberek, akik nem a rendszerrel szemben fellázadó hősnek születtek, csak megpróbálják csendben túlélni az elnyomást, meg tudják-e őrizni erkölcsi tartásukat, ha az életük a tét” – írják a film beharangozójában a szervezők.

Az alkotásban többek között olyan színészek játszanak, mint Őze Lajos, Márkus László, Dégi István, Horváth Sándor, Pécsi Ildikó, Moór Marianna, Latinovits Zoltán és Cserhalmi György.

A vetítést megelőző felvezetőjét december 10-én, péntek délután hat órától Gelencsér Gábor filmtörténész, az ELTE Filmtudomány Tanszékének, illetve a Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatója tartja, akinek előadását a Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű Facebook-csoportban közzétett linken tekinthetik meg az érdeklődők. A film megtekintéséhez szükséges ingyenes linket szintén az említett csoportban teszik elérhetővé a felvezető előadás lejárta után.

(Borítókép: Balra Fábri Zoltán instruál a film forgatásán, jobbra werkfotó a jelenetről) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ