XXII. Nemzetközi Néptáncfesztivál Szamosújváron
Vissza

XXII. Nemzetközi Néptáncfesztivál Szamosújváron

n A Téka Alapítvány közel 25 éve a népi kultúra oktatását, éltetését tűzte ki egyik céljául. Többszáz táncost, három zenekart kinevelt már, s természetesen sok barátság köttetett a többi hasonló érdeklődésű fiatallal, más néptáncegyüttesek tagjaival. Ők mindig visszajárnak a tavaszi fesztiválra.

 

Fodor Emőke

 

Május 22. és 27. között belaktuk Szamosújvár főterét. Hétfőn a Szamosújvári Kézművesek Egyesületének kiállításmegnyitójával indult a program, amely megtekinthető volt a hét végéig.  Csütörtökön pedig magyarországi barátaink érkeztek, Makóról és testvértelepülésünkről, Abáról. Ők pénteken kiránduláson vettek részt, ezúttal Kolozsvárt és Györgyfalvát látogatták meg. Pénteken reggel a kézművesek már kirakodtak a főtéren, délután a színpadon felcsendült a zene. A Téka Alapítvány székhelyén eközben Prücskök játszóházat tartottak Katona Annamária óvónő vezetésével.

A tornyosuló esőfelhők alatt hallgattuk az abai citerazenekart, néztük a somogyi szüreti lánymulatságot. Fellépett az iklódi Dansatorii de pe Somes együttes, illetve a makói Maros együttes két csoportja. Az abai Sárvíz Művészeti Iskola diákjai szatmári és felcsíki táncokat adtak elő, majd a szamosújvári kisiskolások népdalkórusa, a Rozmaring utánpótlás lépett fel. A bodrogközi táncokat már sajnos csak a nagyon elszántak nézték meg, hiszen ekkor megeredt a zápor, amely hiába volt májusi, most az egyszer nem ért aranyat. A Téka Alapítvány székhelyén, pontosabban az udvarán éjszakába nyúlóan táncoltak, énekeltek a fiatalok.

Szombaton a kora reggeli ködben sorra érkeztek a legapróbb táncosok. A VI. Játék és Népi Hagyomány népi gyermekjáték találkozó öt éve került be a tavaszi fesztivál szombat délelőtti programjába. Vannak évente visszatérő vendégeink, mint például a kolozsvári Méhecske óvoda kicsinyei és újak is minden évben. Idén szeretettel fogadtuk a marosvásárhelyi Európa Gimnázium két első osztályát és a Szász Adalbert Sportlíceum legkisebbjeit, illetve a tasnádi elsősöket is. A helyi ovisok és elemisek, egy csoport kivételével, ismét színpadra léptek, bizonyítva, hogy évről évre ügyesebben mozognak, szebben énekelnek. Kolozsvárról a református kollégium óvodájának középsős Katicái és a János Zsigmond Kollégium elsősei is velünk voltak. A balánbányai Prücskök minden évben visszatérő vendégek, idén is ügyesen táncoltak.

A gyerekcsoportok bemutatkozása után a pedagógusok szakmai megbeszélésen vettek részt, amelyet idén Both Zsuzsa irányított. A kolozsvári néprajzos, néptáncoktató, kézműves kiemelte a játékok változatossága mellett az igényes színpadi ruhákat is. Nem volt minden csoport népviseletben, de az alkalomhoz illő öltözetben voltak mind. Ezidő alatt a gyerekek a Művelődési Házban bábelőadást tekinthettek meg, a Puck bábszínház Meseszőnyeg című darabját.

A megbeszélést követően, az abai Fehér Luca Kata rajzainak kiállítását nyitotta meg Gőbölös Gábor abai néptáncoktató, illetve F. Korcz Judit Tulipános mesék című könyvét Székely Melinda magyartanár mutatta be.
A délutáni program hagyományosan a részt vevő együttesek felvonulásával kezdődött, akik a Tékától, a főúton, a főtéri színpadig vonulnak, énekelve, zenélve, sőt pár tánclépés is belefér néha. A helyi pedagógusok, óvónők, tanítónők irányításával a főtéren öt kézművesműhely működött, ahol rajzolni, agyagozni, gyöngyöt fűzni, illetve virágot készíteni is lehetett, amíg a színpadon zajlott a műsor.

A résztvevőket a helyi RMDSZ elnöke, Rotar Izabella köszöntötte, majd bemutatatták táncaikat a már említett abai, makói, balánbányai és iklódi csoportok mellett a csíkszentdomokosi Márton Áron általános iskola diákjai, a szamosújvári Dansatorii de pe Someş együttes, a dési Aranyeső csoport. A kolozsvári együttesek is megtiszteltek jelenlétükkel, dacára, hogy sokan ballagáson vettek részt, Szamosújvárra jöttek a Szarkaláb és Bogáncs együttesek is. Magyarországról Enyingről is érkeztek táncosok, ők is visszatérő vendégei a fesztiváloknak. Természetesen a házigazda Kaláka együttes is fellépett, idén buzai táncokkal.

A fellépések után hajnalig tartó tánc, éneklés, beszélgetés zárta a napot. A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum és az abai Sárvíz Művészeti Alapiskola pedagógusai a jövőben aláírandó együttműködési szerződés feltételeit is megbeszélték.

Az idei néptáncfesztivál partnere volt a helyi polgármesteri hivatal, a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum és a Tóvidék Egyesület.
 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasvári 100 – nem csak ...
Lezuhant egy katonai kiképzőgép
Átadták az írószövetség díjait

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ