World Press Photo 2017: gyilkos fotóé lett a fődíj
Vissza

World Press Photo 2017: gyilkos fotóé lett a fődíj

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját hétfőn Amszterdamban.

A győztes kép és a sorozat is 2016. december 19-én egy ankarai fotókiállítás megnyitóünnepségén készült, amikor Mevlüt Mert Altintas szolgálaton kívüli török rendőr agyonlőtte Andrej Karlov törökországi orosz nagykövetet. A nyertes fotón az öltönyt és nyakkendőt viselő merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a pillanatokkal korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll. A tettes felfelé mutat a bal kezével, közben dühödten ordít. A Kortárs problémák témakörben Vadim Ghirda román fotósnak az Associated Press hírügynökség részére készített felvétele második lett.  A Migrant crossing, azaz Migránsok átkelése című felvételen két férfi segít át egy nőt egy folyón, a menekültek Macedóniába tartanak – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. Máté Bence magyar természetfotós a Természet kategóriában a sorozatok között harmadik helyezést ért el.  A versenyre 125 ország 5034 fotósa nevezett több mint 80 ezer felvétellel. A zsűri 25 ország 45 fotósát díjazta nyolc kategóriában.

(A képen: Burhan Ozbilici, az Associated Press fotóriportere (jobbra) fődíjas képe előtt, és Lars Boering, a World Press Photo Alapítvány ügyvezető igazgatója.)


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Fennakadások a forgalomban a ma ...
Katonai díszszemle és közönség nélkül ...
Egy közeljövőben játszódó bestseller ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ