Wifi és hangosbemondó is van az új kolozsvári buszokon
Boc: elégedett vagyok a közszállítás fejlődési ütemével
Boc: elégedett vagyok a közszállítás fejlődési ütemével
Vissza

Wifi és hangosbemondó is van az új kolozsvári buszokon

Sok helyre volt szükség tegnap a régi sportcsarnok előtti téren ahhoz, hogy a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) sofőrjei leparkolhassák a Mercedes típusú vadonatúj autóbuszokat – az ott parkoló kocsikat nem szállították el, csak odébb tették. Sorra érkeztek a járművek, Liviu Neag, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó közüzem vezérigazgatója izgatottan utasította, irányította alkalmazottait. Nem sokkal az első autóbuszok megérkezése után megjelent Emil Boc polgármester is, aki helyettese, Dan Tarcea kíséretében szemügyre vette a kolozsvári közszállítás korszerűsítése szempontjából fontos, Mercedes típusú autóbuszokat. – Induljatok a kijelölt útvonalakra utasokat szállítani – szólította fel a sofőröket a városvezető, ám előbb a közszállítási igazgató kíséretében a korszerűsítéssel kapcsolatban részletekbe bocsátkozott, illetve válaszolt a sajtó kérdéseire.

Mivel szerda éjjel vagy csütörtökön reggel nem zárták le a gépkocsivezetők elől a régi sportcsarnok előtti teret, tegnap Liviu Neagnak kellett intézkednie a hely felszabadítása érdekében: arra kérte a városháza hatáskörébe tartozó Közterület-fenntartó Vállalat helyszínen levő munkatársait, hogy a lehető legrövidebb időn belül szabadítsanak fel helyet a buszoknak. – Sajnálom, hogy kellemetlenséget okoztunk a gépkocsik tulajdonosainak, sajnos másképp nem tudtuk megoldani a helyzetet – üzente a sofőröknek az igazgató.

A sajtó képviselői türelmesen vártak, amíg az első öt autóbusz leparkolt, majd megérkezett Emil Boc polgármester is, aki azonnal utasítást adott: a buszokat azonnal állítsák forgalomba. Szerencsére úgy döntött, szemügyre veszi az egyiket, s ez alkalommal a sajtó képviselői sem szalasztották el az alkalmat kérdések feltételére. 

– A polgármesteri hivatal és a közszállítási vállalat összesen tizenöt új csuklós autóbuszt vásárolt. Ezek nagymértékben hozzájárulnak a kolozsvári buszpark felújításához. Számunkra elsődleges cél a kolozsváriak biztonsága és kényelme a közszállítási járműveken. A városháza továbbra is prioritásnak tekinti a tömegközlekedés minél szélesebb körű fejlesztését, s a cél elérése érdekében jelentős pénzösszegeket mozgatunk meg. Akárcsak más európai városok, Kolozsvár számára is elsődleges fontosságú a közszállítás, a civilizált körülmények biztosítása az utazóközönségnek. A buszok 144 férőhellyel rendelkeznek, ebből 39 ülőhely – mondta az újságíróknak a polgármester.

Emil Boc szerint utolsó generációs járművekről van szó, amelyeken van légkondicionáló berendezés, vezeték nélküli internethozzáférés (wifi), elkülönített hely a babakocsiban kicsinyeiket szállító anyukáknak, illetve a mozgáskorlátozott utasok számára alacsonypadló annak érdekében, hogy a kerekes­székekkel is felülhessenek a tömegközlekedési járművekre. 

A polgármester bejelentette: az új csuklós autóbuszok vásárlása a tömegközlekedés fejlesztésének köztes lépése. Az eddigi intézkedések magukba foglalták például a villamossínek helyettesítését, új villamosok, autóbuszok és trolibu­szok vásárlását, a jegyautomaták rendszerének bevezetését, az érkezési idő kijelzését stb. Ezenkívül a belvárosban nemrég újabb útvonalakon vezették be az elkülönített közszállítási sávokat. 

– Májusban érkezik az első tizenegy elektromos autóbusz, összesen negyvenet vásároltunk. Ezen kívül huszonkét villamost, további autóbuszokat és trolibuszokat szerzünk be. A tömegközlekedés a városi mobilitás jövője. A kolozsvári polgárok érdekében és nem az autókért építjük ezt a várost. Elmúlt az egy ember, egy autó életforma ideje, megváltozott a helyzet. Most a megosztásos rendszerre alapozunk, amikor az emberek közösen használják a személygépkocsikat, a bicikliket, hosszabb távokon is együtt, s nem egyedül vagy kettesben utaznak, azaz car sharing, bike sharing és ride sharing – fogalmazott angolosan a városvezető.

Boc eltökélt szándéka a zöldövezetek és a sétálóutcák bővítése, az autós forgalom visszaszorítása, a közszállítás fejlesztése. – Ez egyértelműen hozzájárul majd az életminőség javításához. Ilyen vonatkozásban remélhetőleg egy szintre kerülünk majd a nyugat-európai országokkal – mondta Boc. 

– A személygépkocsinál hússzor olcsóbb autóbusszal utazni. Ráadásul így nem szennyezzük annyira a levegőt. A most forgalomba kerülő autóbuszok Euro 6-os motorral rendelkeznek, tehát nagyon alacsony a légszennyezés, és nemsokára érkeznek a környezetbarát elektromos buszok is – fogalmazott Liviu Neag. Szerinte a közszállítás előtérbe helyezése jelent megoldást a forgalmi dugók és a légszennyezés csökkentésére.

A wifi mellett újdonság az is, hogy a látássérülteket az új autóbuszok külső hangosbemondó segítségével tájékoztatja arról, melyik vonalon közlekedik éppen a jármű, és milyen irányba tart. 

Kolozsváron összesen 40 közszállítási útvonal létezik, a metropoliszövezetben pedig további 22.

A régi sportcsarnok előtt parkoló autókat arrébb tették (Rohonyi D. Iván felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Őrizetbe vettek hét embert a Srí ...
Ukrán elnökválasztás - Exit poll: ...
II. Erzsébet 93 éves lett

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ