Webometrics-rangsor: a BBTE az első
Vissza

Webometrics-rangsor: a BBTE az első

A hazai egyetemek közül idén is legelső helyen szerepel a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a Webometrics (Ranking Web of World Universities) rangsorban. Ezzel világszinten a 918. helyezést érte el, a világ több mint 24 ezer felsőoktatási intézményét kiértékelő összesítésben.

Romániából a második helyre került a Bukaresti Tudományegyetem (világszinten a 1065.), harmadikra pedig a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem (1196.).

A világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló Webometrics összesen 105 romániai egyetemet vizsgált, és az alábbi négy mutatót vette figyelembe: jelenlét az online környezetben (az egyetem honlapjára történő összes külső hivatkozás); online láthatóság (a keresőmotorokban elfoglalt helyzet és globális láthatóság a világhálón), átláthatóság/nyitás (a BBTE honlaphoz hozzárendelt oldalakon közzétett dokumentumok száma, a Google Scholar idézettség alapján), kiválóság (magas impaktfaktorral rendelkező nemzetközi lapokban közölt tudományos cikkek minősége, amelyek az adott 26 szakterületen belül a legidézettebbek, azaz szerepelnek a lapok első 10%-ában (a Scopus/SCImago adatbázisokban megjelent publikációk alapján).

A Webometrics-lista készítője a Cybermetrics Lab, amely Spanyolország legnagyobb kutatóintézetének, a Spanyol Nemzeti Kutatótanácsnak (CSIC) a része.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ