Vizsgálatot kér a PSD a kormányellenes tüntetések ügyében
Vissza

Vizsgálatot kér a PSD a kormányellenes tüntetések ügyében

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kedden felhívást intézett az illetékes állami intézményekhez, hogy indítsanak vizsgálatot azon információk ügyében, amelyek szerint a kormány ellen irányuló tüntetéseket külföldről finanszírozzák.

A PSD közleménye azt követően látott napvilágot, hogy a kormányhoz közel álló luju.ro portál egy tényfeltáró cikket közölt, amely szerint az augusztus 10-i kormányellenes tüntetést külföldről finanszírozták, illetve az erőszakos cselekményeket a szervezők provokálták ki.

A cikkben állítólag a kormányellenes mozgalom egyik volt tagja szólal meg névtelenül. Szerinte a tüntetések mögött hatalmas logisztika állt, és a mozgalom egyes tagjai 2017-ben Angliából, Belgiumból, Franciaországból és Hollandiából kaptak több ezer euró nagyságrendű összegeket.

A PSD szerint a román állampolgároknak és a tüntetéseken részt vett jóhiszemű embereknek joguk van ismerni az utcai mozgalom mögött meghúzódó teljes valóságot, azt, hogy kik manipulálják az embereket, milyen célt követnek, kik fizették az embereket, hogy erőszak kiprovokálásával erőteljes érzelmi hatást váltsanak ki a román állam intézményeivel szemben - olvasható a közleményben. A PSD szerint a közzé tett információk kimerítik az alapos gyanúját annak, hogy a "felforgató akciók" a nemzetbiztonság és a román állam tekintélye ellen irányultak.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke két nappal korábban úgy nyilatkozott egy televíziós műsorban, hogy külföldről finanszírozták a tüntetést. Dragnea augusztusban a multinacionális cégeket vádolta meg azzal, hogy támogatják a kormányellenes tüntetéseket és államcsínykísérletnek nevezte a megmozdulást.

Szintén kedden Gheorghe Nucu Marin, a belügyminisztérium államtitkára a média kérdésére válaszolva úgy nyilatkozott: a szaktárcának nincs tudomása arról, hogy a tüntetést külföldről finanszírozták volna. Az államtitkárt az ügyészségen hallgatták ki az augusztus 10-i eseményekkel kapcsolatban, hiszen az ügyészség már eljárást indított az demonstráción elkövetett erőszakos cselekmények ügyében.
 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ