Vízháti Szamolcs írott és képírott gondolatai
Muhi Sándor egyéni tárlata
Muhi Sándor egyéni tárlata
Vissza

Vízháti Szamolcs írott és képírott gondolatai

„Minden alkotónak – ha valóban az – meg kell vívnia a maga kisebb-nagyobb csatáit. Aki langyos beletörődéssel próbál belesimulni az adott, mások által körvonalazott keretekbe, annak minden megnyilvánulása, produktuma langyos és érdektelen lesz” – véli Muhi Sándor, akitől mi sem áll távolabb, mint a langyos belesimulás.

Az immár „hetvenkedő”, azaz hetvenen is túljutott szatmári képzőművész kiapadhatatlan energiával és fantáziával lendül bele évente újabb és újabb művészi kalandokba, vívja meg a maga csatáit a meg nem értőkkel, a kortárs gondolatokat, érzelmeket kortárs formába öntők ellentáborával. Mert szívvel lélekkel benne él a korban, a mában, érzi annak kihívásait, és fel is veszi a kesztyűt. Kimeríthetetlen ötletgazdagsággal és bámulatos hévvel veti bele magát az alkotásba, tart lépést a már szinte követhetetlen technikai újításokkal, világhálós lehetőségekkel, kiállítást rendez, könyvet ír, előadásokat tart, lapot szerkeszt, tanul és tanít.

Muhi Sándor és Eugen Munteanu a kiállítás megnyitóján

A Barabás Miklós Céh aktív tagjaként 2012-ben Kortárs közhelyek című formabontó kiállításával jelentkezett a BMC kolozsvári székházának galériájában, amelyet egy évre rá A pillepalack kalandja követett, hogy aztán 2015-ben a maga sajátosan innovatív módján harsogja bele a világba, hogy Az élet szép. S valóban az, ha nyitottak vagyunk, s képesek ráhangolódni a rejtettebb szépségekre is, a rejtettebb kifejezési formákra, a megszokottól, a begyepesedettől, a szokványostól eltérőre, a mindenkori újra. Amely nemcsak az alkotótól, de a befogadótól is sajátos hozzáállást követel.

Ennek a sajátos hozzáállásnak a híve és következetes alkalmazója, mentora Muhi Sándor. Ágak, bogak emberek című kiállítása, sajnos, már nem jutott el Kolozsvárra, aminthogy legújabb, A szamosi szörny című tárlata is a szatmári Újközponti Galériában nyílt meg néhány nappal ezelőtt, április 18-án. A tetszetős kiállítótérben a közönség a művész előző tárlataiból is ízelítőt kaphatott. A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényt, a kiállított alkotásokat Eugen Munteanu, a Romániai Képzőművészek Szövetsége Szatmár Megyei Fiókjának elnöke méltatta. 
{Tovább olvasható még 231 szó.}
De persze a Szamos szerelmesének és mindennapjai fáradhatatlan krónikásának, Vízháti Szamolcs, alias Muhi Sándornak a „szamolcsizmusai” régóta ismertek a lassacskán megkerülhetetlenné váló facebook felhasználóinak egyre növekvő tábora előtt. Olyannyira, hogy a „szamolcskodásoknak” ugyancsak látogatott, általa üzemeltetett külön oldalt is szentelt a
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Csíkszeredában ...
„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Évet zártak Kalotaszeg táncosai
  • Ellehetetlenítik a kolozsvári repteret?
  • „Egymás nélkül sötétben vagyunk…”
  • Nézőpontok
  • Maradt a sötétség