Visszaszól Bukarest Junckernek: Románia igenis felkészült az EU-elnökségre!
Vissza

Visszaszól Bukarest Junckernek: Románia igenis felkészült az EU-elnökségre!

A soros EU-elnökség jelentős európai és országprojekt, amely nem használható fel eszközként a belpolitikai harcokban - hangsúlyozza közös közleményében Teodor Meleşcanu, a külügyi tárca vezetője és George Ciamba európai ügyekkel megbízott miniszter.

A Viorica Dăncilă vezette kormány két tagja szombaton közleményben reagált azokra az üzenetekre, amelyek az Európai Unió Tanácsának román elnökségével kapcsolatban jelentek meg a médiában. A miniszterek hangsúlyozzák, a kormány  jelentős erőfeszítéseket tett és tesz továbbra is annak érdekében, hogy a legjobb körülmények között láthassa el az EU-elnökséget 2019 első félévében.

"Tudatában vagyunk annak, milyen felelősséggel jár egy ilyen mandátum, és milyen kihívásokra kell válaszolnia az Európai Uniónak fejlődésének e fontos szakaszában" - fogalmaznak a miniszterek, hozzátéve, hogy Románia miniszterelnöke és a teljes kormányapparátus intenzív felkészülési folyamaton van túl, készen állnak a feladat ellátására. "Ezt még az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is világosan és egyértelműen elismerte, amikor Brüsszelben találkozott a román kormány képviselőivel" - áll a közleményben.

Meleşcanu és Ciamba hangsúlyozza, a kormány olyan stratégiai projektként kezeli az EU-elnökséget, amelyet a belpolitikai vitáktól függetlenül kivitelezni kell. Románia tisztában van azzal, hogy féléves mandátuma alatt "pártatlan közvetítőként" kell vezetnie az Európai Unió Tanácsának munkálatait. Tudatában van annak is, hogy milyen összetett helyzetben kell ellátnia az EU-elnökséget, és eltökélt szándéka, hogy mandátuma alatt konkrét eredmények szülessenek a fontos európai ügyek tekintetében - áll még a két miniszter közös közleményében. 

A két miniszter Jean-Claude Junckernek az „üzenetére” reagált, az Európai Bizottság elnöke aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Románia felmérte-e, mivel jár az EU Tanácsa elnöki teendőit ellátása.

Juncker valóban azt nyilatkozta korábban: technikai szempontból Románia felkészült a feladatra, hozzátette ugyanakkor azt is, nem hiszi, hogy a bukaresti kormány felfogta, milyen feladat vár rá. Úgy tűnik, a román politikai elit jelen pillanatban nem képes egységesen fellépni, a belső viszályokat félretenni a közös ügy, Európa ügye érdekében. Enélkül pedig nem lehet sikeres a mandátum, hangoztatta.    

Juncker kijelentését az üzleti környezetért felelős miniszter, Radu Oprea is kommentálta. Kifejtette: nem érti, miért aggódik a brüsszeli politkus a romániai helyzet miatt, amikor az EU-tagországok között bőven akadnak súlyosabb problémák, elég csak a franciaországi tiltakozásokra, vagy épp a belga kormányválságra gondolni, ami pedig a kormányokat illeti, Csehországban és Finnországban sincs stabil parlamenti többség a kabinetek mögött. Emlékeztetett arra is: amikor Málta töltötte be a soros elnökséget, az országban előrehozott választásokat tartottak.  

Mihai Fifor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezető tanácsának elnöke szerint Angela Cristea, az Európai Unió Tanácsa bukaresti képviseletének vezetője tájékoztatja félre Junckert, a politikus azért ragadtatja ilyen kijelentésekre magát. Sajnálatosnak nevezte, hogy Brüsszel továbbra is másodrangú államként kezeli Romániát és olyan dolgokat kért tőle számon, amely más, régebbi EU-s országokban is előfordulnak, mégsem feddi meg őket értük senki.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...