Visszakapja természettudományi kincseit a nagyenyedi Bethlen-kollégium
Vissza

Visszakapja természettudományi kincseit a nagyenyedi Bethlen-kollégium

A Nagyenyedi Természettudományi Múzeum több ezer kiállított tárgya – köztük kitömött állatok, tartósító folyadékban konzervált állatok, csontvázak gyűjteménye – kerül vissza a Nagyenyedi Református Egyházmegye tulajdonába a Gyulafehérvári Ítélőtábla döntése értelmében, miután az Erdélyi Református Egyházkerület beperelte a romániai egyházi tulajdonokat visszaszolgáltató restitúciós bizottságot.

A döntés következtében a Nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium tulajdonát képező kiállított tárgyak visszakerülhetnek az egyházmegye, ezen belül pedig az iskola múzeumába. Az ítélet megfellebbezhető.    

A visszaszolgáltatásra váró kiállítási tárgyak között szerepel egy kitömött állatokat, csontvázakat, tartósító folyadékban tárolt állatokat tartalmazó gyűjtemény, de rovar- és növénygyűjtemény, növények mikroszkópos metszeteinek és lenyomatának kollekciója is. 

Nagyenyed önkormányzatának tájékoztatása szerint a múzeumalapítás Benkő Ferencz professzor kezdeményezésére történt 1796-ban, ő rendszerezte elsőként a Bethlen Gábor Kollégium gyűjteményeit. 1950-ben az egyre gyarapodó gyűjteményállomány miatt indokolttá vált külön természettudományi és történelmi múzeum létesítése.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak ...
Bolognai professzor, felvidéki ...
Alkotmánysértő volt Teodor Meleşcanu ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Nincs harag
  • Diákok, figyelem! Változnak az ingyenes ...
  • VIDEÓ - #WEREMEMBER – Fotókkal a ...
  • Trianon – Apponyi száz éve ...