Visszakapja természettudományi kincseit a nagyenyedi Bethlen-kollégium
Vissza

Visszakapja természettudományi kincseit a nagyenyedi Bethlen-kollégium

A Nagyenyedi Természettudományi Múzeum több ezer kiállított tárgya – köztük kitömött állatok, tartósító folyadékban konzervált állatok, csontvázak gyűjteménye – kerül vissza a Nagyenyedi Református Egyházmegye tulajdonába a Gyulafehérvári Ítélőtábla döntése értelmében, miután az Erdélyi Református Egyházkerület beperelte a romániai egyházi tulajdonokat visszaszolgáltató restitúciós bizottságot.

A döntés következtében a Nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium tulajdonát képező kiállított tárgyak visszakerülhetnek az egyházmegye, ezen belül pedig az iskola múzeumába. Az ítélet megfellebbezhető.    

A visszaszolgáltatásra váró kiállítási tárgyak között szerepel egy kitömött állatokat, csontvázakat, tartósító folyadékban tárolt állatokat tartalmazó gyűjtemény, de rovar- és növénygyűjtemény, növények mikroszkópos metszeteinek és lenyomatának kollekciója is. 

Nagyenyed önkormányzatának tájékoztatása szerint a múzeumalapítás Benkő Ferencz professzor kezdeményezésére történt 1796-ban, ő rendszerezte elsőként a Bethlen Gábor Kollégium gyűjteményeit. 1950-ben az egyre gyarapodó gyűjteményállomány miatt indokolttá vált külön természettudományi és történelmi múzeum létesítése.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kizárták a PSD-ből Cozmin Gușát és Ana ...
A Magyar Tudomány Napja Erdélyben
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A “mi” Orbánunk
  • Illyés Gergely: Stratégiailag az USR ...
  • Délutáni oktatás: iskola- és ...
  • A kisebbik rossz
  • VIDEÓ - Befejezték a Mátyás király ...