Visszahelyezték az ideiglenes vezetőket a közmédia élére
Vissza

Visszahelyezték az ideiglenes vezetőket a közmédia élére

A kétkamarás parlament egyesített házbizottsága visszahelyezte tisztségükbe csütörtökön a közszolgálati rádió és televízió ügyvivő vezérigazgatóit, akiknek a korábbi kinevezését múlt héten érvénytelenítette az alkotmánybíróság.

A televízió megbízott vezérigazgatói tisztségére a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Ramona Săseanu, a rádió élére pedig az USR-PLUS szövetség által javasolt Liviu Popescu kapott - ezúttal nem féléves, hanem - 60 napra szóló kinevezést.

A PSD szenátusi frakcióvezetője szerint a kormánytöbbség azért „játszotta át” a médiavezetők kinevezésének jogát a házbizottsághoz, hogy a „nyilvánvalóan jogszerűtlen” kinevezéseket ne lehessen másodszor is alkotmányossági kontrollal érvényteleníttetni. Az alkotmánybíróságnál ugyanis csak a parlament plénumának döntései ellen lehet óvást emelni, a házbizottság határozatait nem lehet a taláros testületnél megtámadni.

A PSD a jogállamiság megsértésének tartja és az európai intézményeknél is panaszt emelt amiatt, hogy az új kormánytöbbség sorra lecseréli a korábbi baloldali kormánytöbbség által tisztségbe helyezett állami intézményvezetőket. A PSD jelezte: az ellenzék megpróbálja a közigazgatási bíróságon elérni a közmédia-vezetők házbizottsági kinevezésének hatályon kívül helyezését.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ