Virtuozitás hegedűn és gitáron
Vissza

Virtuozitás hegedűn és gitáron

Francesco Ionascu kolozsvári származású hegedűművészt még évekkel ezelőtt hallottam hegedülni. Már akkor meglepett muzikalitása, pompás technikája. Azóta eltelt jó pár év, de a régi koncertre emlékezve szívesen mentem el a Zenei Ősz keddi koncertjére, ahol az Exhibition Duo lépett fel, azaz Francesco Ionascu hegedűn, muzsikustársa, az olasz Giacomo Bigoni pedig gitáron.

Koncertre menet arra gondoltam, vajon a kolozsvári zeneakadémia kétszáz férőhelyes stúdiótermében mennyire lesz hallható a gitár? Félelmeim azonban hiábavalónak bizonyultak. A koncert során a gitár általában a kísérő hangszer szerepét töltötte be, ennek ellenére a legrövidebb, leghalkabb hangja sem sikkadt el. A két fiatal, 26 éves zenész műsorán főleg romantikus szerzők művei szerepeltek. Így   Niccolo Paganini (1782-1840) Sonata Concertata és Tarantella című műve. Paganiniről mindenkinek a virtuozitás jut eszébe, ez most sem volt másként. Szintén sok virtuóz elemet tartalmazott Ferdinando Carulli (1770-1841)  Fantázia és variáció című műve, amelyben Rossini Tolvaj szarka című operájának témáit dolgozta fel, nem beszélve Vittorio Monti (1868-1922) híres Csárdásáról, amely a hegedűvirtuózok egyik ismert és kedvenc alkotása. A kortárs szerzők közül az angol Gary Ryan Benga Beat című, csak gitárra írt darabját hallgathattuk meg, amelynek technikai buktatóit magabiztos fölénnyel oldotta meg az olasz gitárművész. Enrique Granados (1867-1916) 2. Spanyol táncára nem annyira a mediterrán temperamentum, hanem éteri finomságú pianók voltak a jellemzőket. Zárszóként Astor Piazzolla (1921-1992) argentin zeneszerző néhány darabját szólaltatták meg a komponista egyéni stílusjegyeit hűen tolmácsolva.

A két előadó játékán érződött, hogy több éves együttmuzsikálás áll mögöttük. Két kiváló hangszeres előadóművészt ismerhettünk meg, akik tökéletes technikával és művészi érzékenységgel adták elő a darabokat, nagy örömet szerezve a népes közönségnek.

(Borítókép: Giacomo Bigoni gitár, és Francesco Ionascu hegedű, illusztráció)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Z.
Sam Mendes első világháborús filmet ...
Dragoş Bányai Éva-emlékkiállítás ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ