Virágok közt virág vagyok – népdalvetélkedő Szamosújváron
Vissza

Virágok közt virág vagyok – népdalvetélkedő Szamosújváron

FODOR EMŐKE

A szamosújvári Téka Alapítvány egyik célja a népi kultúra továbbadása. Ennek érdekében az alapítvány keretében, több tanórán kívüli foglalkozásra járhatnak a gyerekek. Gyöngyfűzés, agyagozás, néptánc és népi hangszeroktatás mellett heti rendszerességgel népdalokat tanít Katona Annamária. Az elemisek az iskolában, a nagyobbak a Tékánál énekelnek. A népdalosokból nőtte ki magát a Rozmaring népdalkórus is.

Idei versenyünket a Játék és népi hagyomány projekt részeként, a szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceummal közösen szerveztük. A helyiek mellett Dés, Válaszút, Szék, Buza énekesei mérkőztek meg egymással. Eredetileg három kategóriát hirdettek meg, de a hangszeresek idén még bátortalanok voltak. Fodor Kristóf és Török Dávid versenyen kívül mutatták be hegedű tudásuk.

Az első kategóriában (előkészítő – 2. osztály) 25 gyerek nevezett be. A díjazottak: I. díj Sallai Dóra (1. osztály, Szamosújvár); II. díj Filep Mária Réka (2. osztály, Szék); III. díj Molnár Kata (1. osztály, Szamosújvár). Különdíjat Fodor-Harmati Márk (előkészítő osztály, Szamosújvár) kapott.

A második kategóriában (3–4. osztály) 14 diák vetélkedett. Az ő rangsoruk így alakult: I. díj Ballok Zsuzsa Melánia (4. osztály, Szék); II. díj Casian Anett (4. osztály, Szamosújvár) és III. díj Szász Győző (4. osztály, Buza). A különdíjat Balla Péter (3. osztály, Szamosújvár) kapta. Minden résztvevőt csokival és oklevéllel jutalmaztak, a nyertesek pedig pénzjutalomban is részesültek a Téka Alapítvány jóvoltából.

A díjkiosztás után az érdeklődőknek a zsűri tagjai tanácsokat adtak, továbblépési lehetőségeket javasoltak. Május 17-i versenyünket Bárdos Réka tanító, népdalénekes, Szép Bálint népzenész és Kisfaludi Attila népi hangszeroktató bírálta. Köszönet illeti a felkészítő és kísérő pedagógusokat, további dalolgatást kívánunk a kis pacsirtáknak. Jövőre visszavárjuk őket, s az addig megbátorodó népi hangszereseket is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...
IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ