Vincze Loránt: Románia kettős mércét alkalmaz a kisebbségi feliratok ügyében
Vissza

Vincze Loránt: Románia kettős mércét alkalmaz a kisebbségi feliratok ügyében

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke szerint Románia kettős mércét alkalmaz a kisebbségi feliratok ügyében.

A politikus – aki szerepel az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelölt-listáján is – ezt a románul és németül is feliratozott vidombáki  városháza előtt rögzített videoüzenetben tette nyilvánvalóvá.

A politikus azt mutatta be, hogy a Brassó megyei településen senkit nem zavar az épület homlokzatára felfestett Primaria – Rathaus felirat, míg a kisvárostól 134 kilométerre fekvő Korondon egy hasonló román és magyar nyelvű feliratért példátlanul nagy bírság kifizetésére ítélte a polgármestert a bíróság.

Vincze szerint az a kérdés, ha lehet német felirat azon a településen, ahol a német lakosság helyi aránya egy százalék körüli, akkor miért nem lehet hasonló magyar felirat azon a településen, ahol a magyar lakosság aránya 93 százalék.

Arra is kitért, hogy a vidombáki városháza előtt szabadon loboghat a város zászlaja, mely erősen emlékeztet Ausztria zászlajára, a székelyföldi településeken viszont perek sorozatával kényszerítették a polgármestereket a helyi zászlók eltávolítására.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Negyedszázada pezsgő kulturális élet ...
Közvitán a dadus-pótlék
Csökkent a hazatérni akaró román ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ