Villámcsődület a háromnyelvű helységnévtáblákért Kolozsváron
Kolozs megyében még 17 településen hiányoznak a táblák
Kolozs megyében még 17 településen hiányoznak a táblák
Vissza

Villámcsődület a háromnyelvű helységnévtáblákért Kolozsváron

Tucatnyian vettek részt szerdán a Musai-Muszáj villámcsődületén, amellyel az akciócsoport arra szerette volna felhívni a közvélemény, de talán még inkább a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Emil Boc polgármester figyelmét, hogy egy évvel a kincses város magyar közössége számára kedvező végleges és visszavonhatatlan bíróság ítélet érvénybe lépése után sem került ki az összes többnyelvű helységnévtábla a város be- illetve kijáratainál. A tegnapi látványos akció során az akciócsoport önkéntesei módosított vázú biciklit toltak a Főtérről a városháza udvarára: az ülés helyére egy fémcsövet erősítettek, amelyre Cluj-Napoca/Kolozsvár/Klausenburg feliratú helységnévtáblát rögzítették. Ugyancsak tegnap, az anyanyelv világnapja alkalmából az RMDSZ Kolozs megyei szervezete helyzetkép-jelentést készített a Kolozs megyei kétnyelvű helységnévtáblák kapcsán, amelyből kiderül: még 17 településen nem helyezték ki azokat.

– Egy éve született meg az a bírósági döntés, amely elrendelte a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését Kolozsváron. Annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal azt ígérte, hogy egy-másfél hónapon belül végrehajtja az ítéletet, ráadásul németül is kiírja a nevet, ez mind a mai napig nem történt meg. Információink szerint a tizenhat helységnévtáblából eddig csupán négy került ki. Hogy milyen eszközök állnak a civilek rendelkezésére a táblák mihamarabbi kihelyezésére? Jogi eszközökre is gondoltunk, ezért kezdeményeztük a bírósági végrehajtást. Ugyanakkor a Kolozs Megyei Prefektúrán is jelentettük a problémát, ez az intézmény ugyanis a jogállam törvényei betartásának a szavatolója. Ezenkívül újabb peres úton lehet számonkérni a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt. Bízunk benne, hogy erre mégsem lesz szükség – fogalmazott Bethlendi András, aki azt is elmondta, hogy az akcióra az anyanyelv világnapja alkalmából került sor.

Szerinte a tegnapihoz hasonló akciókkal felhívhatják a figyelmet arra, hogy Kolozsváron még mindig nem tartják be a nyelvi jogokat, a városháza nem tartja be a törvényt, gáncsoskodik, ellenkezik, nem hajtja végre a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére vonatkozó bírósági ítéletet.

– Természetesen megkérdeztük a városházát, egy év leforgása alatt miért nem helyezték ki a háromnyelvű helységnévtáblákat. Azt válaszolták, hogy első lépésként megtörtént az első négy felirat kitevése a város fontosabb bejárataihoz. A második fázis, mondták, a mellékbejáratokat jelenti. Nem tudni, hogy a kijáratok a harmadik, negyedik vagy az ötödik fázisban valósulnak meg. Továbbá azt sem nagyon értjük, hogy a második fázisra az elmúlt hét hónapban miért nem került sor, s pontosan mit tartalmazott volna – válaszolta kérdésünkre Bethlendi András.

A Musai-Muszáj akciócsoport képviselőjétől az iránt is érdeklődtünk, hogy az akciót összehangolták-e a Szőcs Sándor ügyvéd és lánya, Szőcs Izabella vezette Minority Rights Egyesülettel, lévén, hogy ez a civil szervezet kezdeményezte és nyerte meg a táblapert a városházával szemben. – Felvettük velük a kapcsolatot, kommunikáltunk velük, tudnak erről az akcióról, és segítettek abban, hogy az akciót véglegesítsük – részletezte Bethlendi András, aki reagált Emil Boc polgármester kijelentésére is. A városvezető a napokban, amikor értesült a tegnapra meghirdetett akcióról, azt mondta, az csak „sok hűhó semmiért”

– Az elöljáró 2015–2016-ban azt állította, hogy a törvény nem teszi lehetővé számára a háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezését. Miután megnyertük a pert, azt mondta, megfellebbezi az ítéletet, de mégsem tette meg. Azt követően, hogy kijelentette, mégsem fordul a bírósághoz jogorvoslatért, azt is mondta, egy-másfél hónapon belül kihelyezi a táblákat, és nem tette meg. Azt hiszem, Emil Boc szavahihetősége kapcsán a tények magukért beszélnek – fejtette ki az akciócsoport képviselője.

Hozzátette: addig marad a bringa a városháza hátsó udvarán levő biciklitartóhoz rögzítve, ameddig megoldódik a háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezésének az ügye.

Az akció incidensek nélkül, a járókelők értetlensége és kíváncsisága közepette zajlott. A városháza hátsó udvarán a csendőrök igazoltatták ugyan Bethlendi Andrást, ám nem büntették meg. Arra kérték csupán, a jövőben őket is értesítsék az ilyen jellegű akciókról.

– Ha eltávolítják a biciklit, akkor rongálás miatt feljelenést teszünk. Ugyanakkor úgy véljük, hogy a bringa esetleges elmozdítása korlátozza a szólásszabadságot – nyilatkozta távozáskor a sajtónak a Musai-Muszáj akciócsoport képviselője. (Az akcióról készült videóriportunk a www.szabadsag.ro hírportál Közhír rovatában látható. Keresési kulcsszavak: Musai-Muszáj vagy háromnyelvű helységnévtábla).

Hátra van még 17 település

„2017-ben Kolozs megye 12 településén helyeztek ki kétnyelvű helységnévtáblákat, hátra van még további 17 település” – összegezte az elmúlt év fejleményeit Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke a szervezet tegnapi közleményében. A dokumentumból kiderül, Kolozs megyéből 85 település szerepel abban a kormányhatározatban, mely rögzíti, hogy hol kell az adott kisebbség nyelvén is feltüntetni a települések neveit. Ezek közül egy éve, 2017 elején 27 helységben hiányoztak a kétnyelvű felirattal ellátott táblák.

„Az elmúlt évben folyamatosan napirenden tartottuk a helységnévtáblák kérdését, legyen szó a megye bármely településéről. A helyi tanácsosokkal egyeztetve több esetben is sikerült gyors megoldást találni, és pótolni a hiányzó táblákat. Voltak olyan esetek is, amikor a felszólítás vagy a hivatalos átirat küldése oldotta meg az ügyet, de volt olyan is, hogy a prefektusi hivatalhoz kellett fordulnunk” – magyarázta Csoma Botond, megyei elnök.

Jelenleg 17 településen hiányzik a kétnyelvű tábla Kolozs megyében; az RMDSZ Kolozs megyei szervezete ezekben az esetekben is intézkedett már.

A hiányzó táblák kapcsán minden esetben az első lépést a polgármesterrel való személyes egyeztetés, tanácsülési felszólalás vagy a helyi tanácsos által beadott hivatalos kérés jelentette – kivételt képez három település, ahol nincs magyar tanácsos, valamint néhány egyedi eset, ahol egyből a megyei szervezet küldött átiratot a polgármesteri hivatal részére. A helyi képviselet közbenjárásával így a következő településekre kerültek ki helységnévtáblák: Kérő, Aranyosgerend, Katona, Feketelak, Kispulyon, Visa, Kalotadámos, Csegez és Kercsed.

Amikor a helyi képviselet nem érvényesül valamilyen okból kifolyólag, olyankor az RMDSZ Kolozs megyei szervezete kérte átiratban az érintett polgármesteri hivatalt a táblák kihelyezésére. Ilyen átiratot fogalmaztak meg Ajtony, Bodrog, Magyarfodorháza, Szásznyíres, Szentmargita, Hosszúmező (Lunkatanya) települések esetében. Ajtony és Bodrog elöljárói a válaszlevélben tájékoztatták a szervezetet, hogy az önkormányzat eleget tett a törvényes előírásoknak, és nem kötelezi őket a vonatkozó jogszabály a táblák kihelyezésére, Esküllő önkormányzata (Magyarfodorháza) pedig nem válaszolt – mindhárom esetben következő lépésként a prefektúra segítségét kérték. A Kolozs megyei kormányhivatal segítségét kérték ugyanakkor a mérai táblák kihelyezésével kapcsolatban is, a beadványra reagálva a prefektus átiratban kérte Kisbács község polgármesterét a helységnévtáblák kihelyezésére. Végül a prefektúra felszólítása, a helyi tanácsosok folyamatos nyomásgyakorlása és a Kolozs megyei RMDSZ elnök személyes egyeztetetései után kihelyezték a táblákat.

Ugyanakkor meg kell azt is jegyezni, hogy Kalotaszentkirály esetében a helyi rendőrség elé kihelyezendő kétnyelvű táblára vonatkozó tanácshatározatot éppen a prefektúra támadta meg és utasította vissza – a táblát már egyszer kihelyezte a helyi polgármesteri hivatal, azonban azt ismeretlenek eltávolították.

Továbbra sincs kétnyelvű helységnévtábla 17 Kolozs megyei településen, bár ezt a törvény szavatolja. Ezek közül 4 település (Szásznyíres, Szentmargita, Hosszúmező és Kiskapus) esetében a helyi polgármesteri hivatal visszajelzése alapján a megoldás várhatóan idén tavasszal megszületik, ugyanis mindkét községben a megfelelő időjárási viszonyokra hivatkoztak a késlekedést illetően. További 8 település esetében a helyi képviseletnek kell további lépéseket tennie a táblák kérdésében. Kolozsvár is ezek közé a települések közé tartozik, ahol a meglévő négy bejárati tábla mellé további négy kijárati táblát kell elhelyezni. Ugyanakkor mindkét táblát ki kell helyezni a város apahidai kijáratához (a Munka/Muncii út végére), valamint a györgyfalvi, kajántói, nádaspálfalvi és szelicsei kijáratokhoz.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...
Kelemen: RMDSZ-voksokkal sem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ