Világjáró: „Kezet fogtam New York polgármesterével”
Vissza

Világjáró: „Kezet fogtam New York polgármesterével”

Öt fiatal kolozsvári mérnök még a múlt nyáron fejébe vette, hogy a szilvesztert a New York-i világhírű Times Square-en akarja átélni. A hosszas tervezgetés, szervezés, szálláshely és repülőjegy lefoglalás nyomán létrejöhetett a kéthetes amerikai turistakaland, amelyből nem hiányzott a váratlanul jelentkezett, éppen abban az időszakban Észak-Amerikában tomboló rendkívüli hideghullám sem. A kolozsvári mérnökcsapat egyik tagja, Jaskó György, hazatérésük után megosztotta élményeit családjával, barátaival, és ezúton a Szabadság olvasóival.

Húsz óra utazás oda

Megszámlálhatatlan fénykép és videófelvétel társaságában hallgatom a beszámolót. Megtudom, hogy menet csupán egy átszállást kellett végrehajtaniuk, a Kolozsvár–Dublin járatról Írországban egy norvég légitársaság repülőjére „nyergeltek át”. A dublini repülőtéren az amerikai hatóságok kihelyezett vám- és bevándorlási hivatalt működtetnek, és ha az iratokat megfelelőnek találják, utazhatsz Amerikába, megérkezéskor nem kell semmilyen további ellenőrzésen átesni. Valamennyien szigorúan beilleszkedtek a tíz kilogrammos kézipoggyásznormába, ami fért, fért, ami nem, az itthon maradt. Egyrészt a könnyebb mozgás kedvéért, de a szerényebb anyagi vonatkozás miatt is. Nem hiába repültek fapadossal, és télen, amikor olcsóbb a turistáskodás az USA legnagyobb városába.

– Fárasztó volt a sok repülés és várakozás?

– Nem volt könnyű. Az egész körülbelül húsz órát tartott.

– Mennyi az időeltolódás?

– Hét óra. Karácsony előtti nap reggelén indultunk, és – ottani idő szerint – aznap délután érkeztünk meg a Stewart International Airportra. A repülőtértől százhúsz kilométert kellett még buszoznunk, utána pedig megkeresni a szállást Jersey City-ben. Közülünk akkor senkinek sem kellett ringatás az alváshoz.

– Ezen a képen látom a Times Square-t, nappal. Jó zsúfolt. Milyen volt szilveszter éjjelén?

– Még több ember gyűlt össze. Mindenféle, a világ minden tájáról. De a tömegben azért lehetett közlekedni. A szilveszteri gömb, a Times Square Ball, az óév utolsó percében hatvan másodperc alatt ereszkedett le negyvenhárom méter magasságból. Ez a helyi hagyomány. Mi másfél órát töltöttünk akkor ott a mínusz tizenkét fokos hidegben.

– Hogyan ellenőrizték a tömeget?

– A rendőrök mindenkinek megnézték a táskáját, zsebét, aki oda igyekezett. Sokan voltak, és nagyon udvariasak.

Zsúfolt a város, mégsem több az autó, mint nálunk

Szokványos New York-i utcákat látok, mozgalmas forgalommal. Megtudom, hogy nem több az autó, mint nálunk, mert az emberek többsége inkább metróval közlekedik. Vagy biciklivel, a külön sávokon. A jellegzetes sárga taxik hatvan százaléka már hibrid gépkocsi. Az önkormányzat 2015-ben jelentette be, hogy tíz év alatt kétezer járművet fog lecserélni elektromos autóra, és New York lesz a világ talán legtisztább levegőjű városa. Az utcákon nagy a zaj, sok a kínai, az afroamerikai és a fehér ember.

Panoráma fél kilométeres magasságból

A közel kilencmilliós metropolisz mellőzhetetlen látnivalói között szerepel a One World Trade Center a maga 541,3 méteres magasságával. Mint ismeretes, elődje a WTC kettős ikertornya 2001. szeptember 11-én példátlan terrortámadás áldozata lett, az egész világot megrázta az amerikai civilizációs jelképnek számító pénzügyi központi felhőkarcolók lerombolása, és a több mint háromezer ártatlan ember elpusztítása. 

Napjainkban az új épületet és a 9/11 Emlékmúzeumot folyamatosan nagyon sok turista látogatja. A kolozsvári fiatalok sem hagyták ki ezt a célpontot. A lift egy perc alatt visz fel a legmagasabb szintre, be is dugul tőle a füled! Fent pedig, ha éppen nincs köd, emlékezetes panoráma tárul eléd. Nekik szerencséjük volt: napsütés fogadta őket.

Hasonlóképpen fontos jelkép és műemlék az ötven méteres Szabadság szobor (teljes nevén A Szabadság megvilágítja a világot) a Liberty Islanden, az öböl bejáratánál, ami az Amerikai Egyesült Államok függetlensége kivívásának századik évfordulójára francia adományként került a helyére. A korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi.

A kihagyhatatlan jelkép és műemlék

A műalkotás teljes magassága a talajtól a fáklya tetejéig kilencvenhárom méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor negyvenhat méter magas, a tömege kétszáznégy tonnát nyom. A szigetre több útirányból szállítják sétahajók a turistákat, naponta háromezer személyt fogadnak. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után szigorú biztonsági előírások vannak érvényben, akárcsak a repülőtereken. Jelenleg a szobor talapzata körül munkálatokat folytatnak, ami azonban nem akadályozza a turistatömegeket a mozgásban.

Annyi a mókus, mint a galamb

A Hudson és a Keleti folyó szorításában elnyúló Manhattan közepén található Central Park szintén kihagyhatatlan a turisták műsorából, még télen is.

Ezt is látni kell

Hatalmas kiterjedésű, és hatalmas felhőkarcolók övezik. Sokakat vonz a korcsolyapálya, és szinte ugyanannyi mókust a látogatók adakozókedve… Annyian vannak, mint nálunk a Főtéren a galambok.

Csendélet Miamiban

A kolozsvári csapat programjában szerepelt Miami Beach meglátogatása is, nyilván az óceáni hullámokban való megmártózás céljából. De a természet közbeszólt, január 3. és 5. között itthon egymást érték a nyugtalanító hírek: a Niagara-vízesés a –30 Celsius-fokban megfagyott, Minnesotában –41 fokot mértek, Bostont ellepte az óceáni árvíz, és sok kocsi belefagyott a hordalékba, több ezer lakás maradt áram nélkül, a New Yorkkal szomszédos Pennsylvania államban egyetlen napon másfél méteres hó hullott, 14 ezer repülőjáratot szüneteltettek, Florida északi részén pedig harminc év után hó borítja a pálmafákat… Ezalatt Miamiban csak plusz 10-15 fokra hűlt le a levegő, de a helybeliek vacogtak, mert náluk ismeretlen fogalom a fűtés. A kolozsváriakban két felfedezés hagyott nyomot: egy, a part közvetlen közelében kis halakat hajkurászó delfin, és az autóbuszok háromnyelvű feliratai angolul, spanyolul és haitikreolul (francia, portugál, spanyol és angol nyelvkeveréken), nyilván a sok bevándorló kedvéért. Mire visszarepültek a LaGuardia repülőtérre, New Yorkban nagyjából eltakarították a havat.

Különbözőségek a két világ között

– Mi volt szokatlan az ott látottakban? – kérdem Györgyöt.

– Például a metrikus rendszer hiánya. Náluk a hirdetésekben a kiadó irodát négyzetlábban adják meg, a liter helyett ounce (uncia) és gallon (=3,78 liter) van, a hőmérséklet Fahrenheitban jelenik meg, a kilométer helyett a mérföldet használják. Az utcán a villanyrendőr fehéren mutatja, hogy átmehetsz a zebrán a túloldalra, sárga lámpa nincs, és a piros stopot jelent, de ha villog, akkor szintén átmehetsz. Először csak álltunk a járda szélén, mert nem tudtuk, mitévők legyünk, amíg rá nem jöttünk a „titokra”. New Yorkban nem szeretik Trump elnököt, de a szuvenír boltok mégis tele vannak az ő bábuival. A csapvizük jó inni, de hiányzott az otthoni finom leves. Az üzletekben a kitett árcédula nem mindig az igazi árat mutatja, sokszor csak a pénztárnál tudod meg, hogy mekkora sales taxot számítanak hozzá, ami az áfát helyettesíti. Egyes üzletek kiírják az árcédulára, mások nem, tőlük függ, hogyan taktikáznak. A metrójegy egy utazásra 3 dollár, és nem számít, milyen távolságon utazol vele. A telefonhívás Romániába 83 eurócent/perc. Nem tetszett, hogy az utcán néha a patkány is megjelenik. Végül a hazautazás is fárasztóbb volt, mint oda, mert dublini átszállással Bukarestig repültünk, és onnan Kolozsvárra, összesen huszonnégy órát.

Polgármesteri duplázás

György olyan mérnök, akit okostelefonján keresztül a világ történései is érdekelnek. Így vett részt január elsején azon az eseményen, amelyen nyilvános ceremóniával iktatták be új mandátumába a tavaly novemberben újraválasztott New York-i polgármestert, Bill de Blasiot, a Manhattanben született jogászt. A városháza előtti parkba kihelyezett székeken a mínusz tízfokos télben a hívek és érdeklődők takarót, meleg csokoládét kaptak, miközben a környező háztetőkön – korunk szellemében – mesterlövészek őrködtek. A gála végén pedig, kívánságra és egy kis sorba állással, bárki emlékképet készíttethetett magáról a polgármester és annak neje társaságában - amint az alábbi fotó tanúsítja. Az elöljáró minden hozzáfordulóval lekezelt, és boldog új évet kívánt.

 

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3