Világjáró: „Kezet fogtam New York polgármesterével”
Vissza

Világjáró: „Kezet fogtam New York polgármesterével”

Öt fiatal kolozsvári mérnök még a múlt nyáron fejébe vette, hogy a szilvesztert a New York-i világhírű Times Square-en akarja átélni. A hosszas tervezgetés, szervezés, szálláshely és repülőjegy lefoglalás nyomán létrejöhetett a kéthetes amerikai turistakaland, amelyből nem hiányzott a váratlanul jelentkezett, éppen abban az időszakban Észak-Amerikában tomboló rendkívüli hideghullám sem. A kolozsvári mérnökcsapat egyik tagja, Jaskó György, hazatérésük után megosztotta élményeit családjával, barátaival, és ezúton a Szabadság olvasóival.

Húsz óra utazás oda

Megszámlálhatatlan fénykép és videófelvétel társaságában hallgatom a beszámolót. Megtudom, hogy menet csupán egy átszállást kellett végrehajtaniuk, a Kolozsvár–Dublin járatról Írországban egy norvég légitársaság repülőjére „nyergeltek át”. A dublini repülőtéren az amerikai hatóságok kihelyezett vám- és bevándorlási hivatalt működtetnek, és ha az iratokat megfelelőnek találják, utazhatsz Amerikába, megérkezéskor nem kell semmilyen további ellenőrzésen átesni. Valamennyien szigorúan beilleszkedtek a tíz kilogrammos kézipoggyásznormába, ami fért, fért, ami nem, az itthon maradt. Egyrészt a könnyebb mozgás kedvéért, de a szerényebb anyagi vonatkozás miatt is. Nem hiába repültek fapadossal, és télen, amikor olcsóbb a turistáskodás az USA legnagyobb városába.

– Fárasztó volt a sok repülés és várakozás?

– Nem volt könnyű. Az egész körülbelül húsz órát tartott.

– Mennyi az időeltolódás?

– Hét óra. Karácsony előtti nap reggelén indultunk, és – ottani idő szerint – aznap délután érkeztünk meg a Stewart International Airportra. A repülőtértől százhúsz kilométert kellett még buszoznunk, utána pedig megkeresni a szállást Jersey City-ben. Közülünk akkor senkinek sem kellett ringatás az alváshoz.

– Ezen a képen látom a Times Square-t, nappal. Jó zsúfolt. Milyen volt szilveszter éjjelén?

– Még több ember gyűlt össze. Mindenféle, a világ minden tájáról. De a tömegben azért lehetett közlekedni. A szilveszteri gömb, a Times Square Ball, az óév utolsó percében hatvan másodperc alatt ereszkedett le negyvenhárom méter magasságból. Ez a helyi hagyomány. Mi másfél órát töltöttünk akkor ott a mínusz tizenkét fokos hidegben.

– Hogyan ellenőrizték a tömeget?

– A rendőrök mindenkinek megnézték a táskáját, zsebét, aki oda igyekezett. Sokan voltak, és nagyon udvariasak.

Zsúfolt a város, mégsem több az autó, mint nálunk

Szokványos New York-i utcákat látok, mozgalmas forgalommal. Megtudom, hogy nem több az autó, mint nálunk, mert az emberek többsége inkább metróval közlekedik. Vagy biciklivel, a külön sávokon. A jellegzetes sárga taxik hatvan százaléka már hibrid gépkocsi. Az önkormányzat 2015-ben jelentette be, hogy tíz év alatt kétezer járművet fog lecserélni elektromos autóra, és New York lesz a világ talán legtisztább levegőjű városa. Az utcákon nagy a zaj, sok a kínai, az afroamerikai és a fehér ember.

Panoráma fél kilométeres magasságból

A közel kilencmilliós metropolisz mellőzhetetlen látnivalói között szerepel a One World Trade Center a maga 541,3 méteres magasságával. Mint ismeretes, elődje a WTC kettős ikertornya 2001. szeptember 11-én példátlan terrortámadás áldozata lett, az egész világot megrázta az amerikai civilizációs jelképnek számító pénzügyi központi felhőkarcolók lerombolása, és a több mint háromezer ártatlan ember elpusztítása. 

Napjainkban az új épületet és a 9/11 Emlékmúzeumot folyamatosan nagyon sok turista látogatja. A kolozsvári fiatalok sem hagyták ki ezt a célpontot. A lift egy perc alatt visz fel a legmagasabb szintre, be is dugul tőle a füled! Fent pedig, ha éppen nincs köd, emlékezetes panoráma tárul eléd. Nekik szerencséjük volt: napsütés fogadta őket.

Hasonlóképpen fontos jelkép és műemlék az ötven méteres Szabadság szobor (teljes nevén A Szabadság megvilágítja a világot) a Liberty Islanden, az öböl bejáratánál, ami az Amerikai Egyesült Államok függetlensége kivívásának századik évfordulójára francia adományként került a helyére. A korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi.

A kihagyhatatlan jelkép és műemlék

A műalkotás teljes magassága a talajtól a fáklya tetejéig kilencvenhárom méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor negyvenhat méter magas, a tömege kétszáznégy tonnát nyom. A szigetre több útirányból szállítják sétahajók a turistákat, naponta háromezer személyt fogadnak. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után szigorú biztonsági előírások vannak érvényben, akárcsak a repülőtereken. Jelenleg a szobor talapzata körül munkálatokat folytatnak, ami azonban nem akadályozza a turistatömegeket a mozgásban.

Annyi a mókus, mint a galamb

A Hudson és a Keleti folyó szorításában elnyúló Manhattan közepén található Central Park szintén kihagyhatatlan a turisták műsorából, még télen is.

Ezt is látni kell

Hatalmas kiterjedésű, és hatalmas felhőkarcolók övezik. Sokakat vonz a korcsolyapálya, és szinte ugyanannyi mókust a látogatók adakozókedve… Annyian vannak, mint nálunk a Főtéren a galambok.

Csendélet Miamiban

A kolozsvári csapat programjában szerepelt Miami Beach meglátogatása is, nyilván az óceáni hullámokban való megmártózás céljából. De a természet közbeszólt, január 3. és 5. között itthon egymást érték a nyugtalanító hírek: a Niagara-vízesés a –30 Celsius-fokban megfagyott, Minnesotában –41 fokot mértek, Bostont ellepte az óceáni árvíz, és sok kocsi belefagyott a hordalékba, több ezer lakás maradt áram nélkül, a New Yorkkal szomszédos Pennsylvania államban egyetlen napon másfél méteres hó hullott, 14 ezer repülőjáratot szüneteltettek, Florida északi részén pedig harminc év után hó borítja a pálmafákat… Ezalatt Miamiban csak plusz 10-15 fokra hűlt le a levegő, de a helybeliek vacogtak, mert náluk ismeretlen fogalom a fűtés. A kolozsváriakban két felfedezés hagyott nyomot: egy, a part közvetlen közelében kis halakat hajkurászó delfin, és az autóbuszok háromnyelvű feliratai angolul, spanyolul és haitikreolul (francia, portugál, spanyol és angol nyelvkeveréken), nyilván a sok bevándorló kedvéért. Mire visszarepültek a LaGuardia repülőtérre, New Yorkban nagyjából eltakarították a havat.

Különbözőségek a két világ között

– Mi volt szokatlan az ott látottakban? – kérdem Györgyöt.

– Például a metrikus rendszer hiánya. Náluk a hirdetésekben a kiadó irodát négyzetlábban adják meg, a liter helyett ounce (uncia) és gallon (=3,78 liter) van, a hőmérséklet Fahrenheitban jelenik meg, a kilométer helyett a mérföldet használják. Az utcán a villanyrendőr fehéren mutatja, hogy átmehetsz a zebrán a túloldalra, sárga lámpa nincs, és a piros stopot jelent, de ha villog, akkor szintén átmehetsz. Először csak álltunk a járda szélén, mert nem tudtuk, mitévők legyünk, amíg rá nem jöttünk a „titokra”. New Yorkban nem szeretik Trump elnököt, de a szuvenír boltok mégis tele vannak az ő bábuival. A csapvizük jó inni, de hiányzott az otthoni finom leves. Az üzletekben a kitett árcédula nem mindig az igazi árat mutatja, sokszor csak a pénztárnál tudod meg, hogy mekkora sales taxot számítanak hozzá, ami az áfát helyettesíti. Egyes üzletek kiírják az árcédulára, mások nem, tőlük függ, hogyan taktikáznak. A metrójegy egy utazásra 3 dollár, és nem számít, milyen távolságon utazol vele. A telefonhívás Romániába 83 eurócent/perc. Nem tetszett, hogy az utcán néha a patkány is megjelenik. Végül a hazautazás is fárasztóbb volt, mint oda, mert dublini átszállással Bukarestig repültünk, és onnan Kolozsvárra, összesen huszonnégy órát.

Polgármesteri duplázás

György olyan mérnök, akit okostelefonján keresztül a világ történései is érdekelnek. Így vett részt január elsején azon az eseményen, amelyen nyilvános ceremóniával iktatták be új mandátumába a tavaly novemberben újraválasztott New York-i polgármestert, Bill de Blasiot, a Manhattanben született jogászt. A városháza előtti parkba kihelyezett székeken a mínusz tízfokos télben a hívek és érdeklődők takarót, meleg csokoládét kaptak, miközben a környező háztetőkön – korunk szellemében – mesterlövészek őrködtek. A gála végén pedig, kívánságra és egy kis sorba állással, bárki emlékképet készíttethetett magáról a polgármester és annak neje társaságában - amint az alábbi fotó tanúsítja. Az elöljáró minden hozzáfordulóval lekezelt, és boldog új évet kívánt.

 

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Ti is várat építhettek, vagy oltalmat ...
„Legyetek bátrak a valódi boldogságot ...
Tiszta tízes diák is volt a JZSUK ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ