Viharfront seper végig Európán
Vissza

Viharfront seper végig Európán

Erős szél, hóviharok Erdélyben is

Erős szélre és hóviharokra vonatkozó narancssárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hét megye hegyvidéki térségére, további 21 megyére pedig sárga riasztás érvényes keddtől.
A meteorológusok szerint hétfő 18 órától kedden 20 óráig Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Szucsáva, Neamţ, Kolozs és Bihar megye hegyvidéki térségeiben 90–120 km/órás sebességgel fújhat a szél, felkavarva a havat és 50 méter alá csökkentve a látótávolságot.

Ugyanakkor kedd 20 óráig megerősödő szélre vonatkozó sárga riasztás lesz érvényben a Bánság, a Körösök vidéke, Erdély és Máramaros hegyvidéki térségére, ahol 65–75 km/órás, a magas hegyekben 90 km/órás széllökések várhatók.

Az északi országrészben, Máramarosban és Erdély északkeleti részén a hegyekben előbb havas esőre, majd havazásra kell számítani.

Jelentősebb mennyiségű csapadék az Erdélyi-Szigethegységben, a Keleti-Kárpátok északi részén és a Déli-Kárpátok nyugati részén várható, itt a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15, elszórtan a 20-25 litert négyzetméterenként, 1500 méteres magasság fölött pedig jelentős hóréteg képződhet.

Az ország többi részén is előfordulhat eső, havas eső, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 10-15 litert négyzetmétereként.

Kedden 20 órától szerdán 20 óráig szintén erős szélre figyelmeztető sárga riasztás lesz érvényben Máramaros, Szucsáva, Beszterce-Naszód, Neamţ, Maros, Hargita, Bákó, Kovászna, Brassó, Vrancea, Buzău, Prahova, Szeben, Argeş, Vâlcea, Fehér, Gorj, Hunyad, Bihar, Krassó-Szörény és Kolozs megye hegyvidéki térségeiben, ahol 80–100 km/órás sebességgel fúj majd a szél, felkavarva a havat – tájékoztat az Agerpres.

Két halálos áldozat Lengyelországban

A Lengyelország felett is tomboló Ciara vihar miatt több mint 55 ezer háztartás maradt áram nélkül, az erős szél épületeket rongált meg, és közlekedési fennakadásokat okozott.

Hétfő délelőtt a lengyel közszolgálati hírtelevízió közölte: a Bukowina Tatrzanska hegyi síközpontban négy emberre ráborult egy síkölcsönző viharos szél által letépett tetőzete. A balesetben ketten – egy nő és egy kislány – meghaltak, egy sérült asszonyt kórházba vittek, egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett.
Vasárnaptól hétfő hajnalig 1100 alkalommal riasztották a tűzoltókat, akik mindenekelőtt kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítottak el. Úttesten fekvő fák miatt két gépkocsivezető megsérült.

Több közúton, ezen belül az országot észak–déli irányban átszelő A1-es autópálya alsó-sziléziai szakaszán, valamint öt tengermelléki vasúti szakaszon a vihar fennakadásokat okozott. A Swinoujscie balti-tengeri kikötőből nem indítottak kompokat, a lengyelországi repülőterek pedig az Európában fennálló időjárási viszonyok miatt több nemzetközi járatot is töröltek.

Közlekedési fennakadások Németországban is

A viharfront, amely orkánerejű széllökésekkel vonul át Németország felett is, hétfő reggel érkezett Bajorország térségébe. A müncheni nemzetközi repülőtér forgalmát határozatlan időre leállították, az 1050 hétfői járatból több mint 420 járatot töröltek. Münchenben és számos további városban korlátozásokkal működik a közösségi közlekedés. 

A Sabine elnevezésű – Európában máshol Ciara néven regisztrált –vihar fákat csavart ki, tetőszerkezeteket rongált meg, elektromos vezetékeket szakított le. A vezetékhálózatban keletkezett károk miatt 50 ezer háztartásban nincs áram Bajorországban.

Bajorország mellett számos további tartományban is akadozik a vasúti, a közúti és a légi közlekedés. Észak-Rajna-Vesztfália két legnagyobb repülőterén, a düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren például 150 járatot töröltek. A Deutsche Bahn vasúttársaság leállította távolsági járatait. Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újra a közlekedés, az érintett szakaszok vizsgálatát hétfő délelőtt kezdték meg.

Több térségben felmentették a tanulókat az iskolalátogatási kötelezettség alól hétfőre. A kidőlő fák, lehulló tetőcserepek sérüléseket is okoztak, legalább két embert súlyos állapotban szállítottak kórházba. Azonban a vihar a vártnál kisebb anyagi károkat okozott.

Több légitársaság törölte brüsszeli járatait

Mintegy hatvan járatot töröltek vasárnap a brüsszeli repülőtéren a Chiara miatt – olvasható a repülőtér sajtóközlemé­nyében. A belga főváros repülőterének szóvivője szerint további járatok törlése és késések várhatók. A repülőtér kezdetben még csak a „késések lehetőségével” számolt, a járatok törléséről a légitársaságok később hozták meg a döntést.

Észak-Európában is fennakadásokat okozott vasárnap és hétfőn a viharos időjárás a légi és vasúti közlekedésben, a viharnak Svédországban egy halálos áldozata is van.

Norvégiában és Svédországban több légi járatot is töröltek, számos hajó- és vonatjárat nem közlekedik. A Dánia fővárosát, Koppenhágát a svédországi Malmővel összekötő Öresund hidat is lezárták éjfélig a forgalom elől.

Budapestet is elérte

Hétfőn Magyarországot is elérte az Európán végigsöprő Ciara viharciklon. A hidegfront helyenként száz kilométer per órás széllökésekkel és esővel érkezett meg, a nyugati országrészben fákat döntött ki és tetőket tépett le. A Balaton vízszintje Keszthelynél fél métert csökkent, a keleti parton pedig majdnem ugyanennyit nőtt, a víz több helyen a strandot is elárasztotta. 

Több Budapestet érintő repülőjáratot kellett törölni - közölte a Budapest Airport Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója az MTI-vel. Valentínyi Katalin tájékoztatásában kiemelte: a Budapest Airport már a délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy a Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló Ciara viharciklon miatt járattörlések és fennakadások várhatók a menetrendben. Hétfőn ez 11 járatpárt (indulót és érkezőt) érintett. Azonban - mint kiemelte - a járattörléseket nem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében tapasztalható időjárás, hanem a célállomás repülőterének időjárása indokolja. Törölt járat esetén az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ