Veszélyes is lehet az elektromos rollerek használata
A hatóságok egyelőre képtelenek szabályozni ezt a területet
A hatóságok egyelőre képtelenek szabályozni ezt a területet
Vissza

Veszélyes is lehet az elektromos rollerek használata

Egyre gyakrabban olvashatunk olyan híreket, miszerint elektromos rollert használó személy lett baleset áldozata: valamivel több mint egy hét alatt Kolozsváron például két ilyen esetről is tudósítottunk a Szabadságban. Az egyik a polgármesteri hivatallal szemben történt: egy fiatal rolleres egy gyalogost „gázolt el”, mindkét személyt orvosi ellátásban részesítettek, a figyelmetlen és minden jel szerint túl gyorsan hajtó kétkerekest pedig kórházba is szállították. Sokkal súlyosabb volt viszont a szerdai eset: egy 22 éves hölgy egy szabályosan közlekedő személygépkocsi elé kanyarodott – a fiatal rollerező csúnyán megsérült, sürgősségre került. A törvényi rendelkezések hiánya azt eredményezi, hogy a rolleresek a járdán, az úttesten és az autóbuszoknak fenntartott speciális sávon is közlekedhetnek. Anyagunkban az ilyen jellegű balestekre vonatkozó országos statisztikát, egy szakember véleményét, de rolleres álláspontját is ismertetjük.

Lapunk hasábjain februárban írtunk az elektromos rollerekről: megállapítottuk, hogy árban igen hozzáférhetők, használatuk olcsó, ráadásul, ha úgy alakul, akár a tömegközlekedési járművekre is fel lehet pattanni velük, hiszen egy pillanat alatt összecsukhatóak, ráadásul a legtöbbjüket jogosítvány nélkül is vezetni lehet – amennyiben nem tudnak gyorsabban haladni 25 km/óránál. Ilyent már 900–1000 lejért is találunk némi szerencsével, egy-egy ilyen járgány 10 kilométeres autonómiával bír, akkumulátora alig 2–3 óra alatt teljesen feltölthető. Ugyanakkor 5 ezer lejért már 40 km/órás sebesség elérésére képes elektromos rollert is be lehet szerezni, amellyel mintegy 60 kilométert tehetünk meg egyetlen feltöltéssel – de ehhez már mopedekre érvényes jogosítvány szükséges.

A közlekedésrendészeti szabályzatban (a 2002/195. számú sürgősségi kormányrendeletben, illetve az azt kiegészítő és módosító törvényekben) újdonságnak számít e jármű, jóformán semmit sem találunk arra vonatkozóan, hogy hogyan is kell/lehet velük közlekedni. Innen származik az a ferdítés is, miszerint e járművel „illegális” közlekedni, bár ebben azért van egy adag igazság is… Az egyetlen fogódzó a törvénykezésben az a cikkely, amely a kismotor (moped) fogalmát írja le. Ezek szerint – leegyszerűsítve – mopednek számít az a két- vagy háromkerekű jármű, amelynek végsebessége 25 km/óránál nagyobb, de nem haladja meg a 45 km/órát, belső égésű motorral van ellátva, hengerűrtartalma nem nagyobb 50 köbcentinél, illetve elektromos jármű esetében a motor névleges teljesítménye nem lépi túl a 4 kW-ot, súlya pedig a 350 kg-ot.

Boc is vacilál

Nemrég Kolozsvár polgármestere kijelentette: bármelyik percben készen áll a közbeszerzési eljárás beindítására, így rövid időn belül Erdély főváro­sában is elektromos rollerkölcsönző rendszer működhetne, amint azt a részvételi költségvetés egyik tavalyi nyertes ötlete is kérte. 
– A megyeszékhely megérett ennek a lépésnek a megtételére, infrastrukturálisan készen állunk az intézkedés bevezetésére, ám a törvényes keret megszületéséig nem tudunk mozdulni. Amennyiben mégis beindítanánk a rendszert, bármely baleset bekövetkeztekor azonnal engem tennének felelőssé, ez nekem pedig egyáltalán nincs ínyemre – nyilatkozta a sajtónak a városvezető.

A polgármester elmondta: a biciklikölcsönző rendszer mellé nagyon jól jönnének az elektromos rollerek, az önkormányzat kezében ugyanis lenne még egy ütőkártya, amellyel arra ösztökélné a gépkocsivezetőket, hogy alternatív megoldás után nézzenek.

De nem csak a roller használata esetén merülnek fel kérdések: a biciklisek jogaiért harcoló közismert civil aktivista, Radu Mititean a szerdai baleset után egy online közvetítésen elmondta: a hoverboard/goboard (önegyensúlyozó elektromos roller) a Segway (önegyensúlyozó, karral rendelkező elektromos roller) használatára sincs jogszabály, bár sokan hosszú ideje használják már. 

– Ne feledjük, hogy a közlekedésrendészet még most sem tudja rendesen besorolni az elektromos motor nélküli rollert sem. Egyesek azt mondják, ezeknek nincs semmi keresnivalójuk a járdán, de az autósok sem szívesen látják őket az úttesten, sőt, még a biciklisek sem a számukra fenntartott sávon – mondta Mititean.
Ugyanakkor Sorin Rus, a kolozsvári közlekedésrendészet volt irodavezetője kifejtette: a Bem/George Coşbuc utcában szerdán történt balesetről készült (Szabadság hírportálon is elérhető) videófelvételel alapján egyértelmű a következtetés: az elektromos roller vezetője nem adott elsőbbséget a személygépkocsinak. Márpedig bármilyen járművel, vagy éppen gyalogszerrel közlekedjen valaki, az alapszabályokat mindenképpen be kellene tartani.

A hivatalos statisztikák alapján az év elejétől augusztus utolsó napjáig az országos szinten bekövetkezett balesetekben egy elektromos rollert használó személy vesztette életét, hárman pedig súlyosan megsebesültek. Ugyanakkor huszonöt olyan balesetet jegyeztek, amely során ugyanennyi rolleres könnyű sérüléseket szenvedett.

Spanyolországban – például – az ilyen járművet használóknak kötelezően viselniük kell bukósisakot, a rollernek lámpája kell hogy legyen, és biztosítást is kell kötni rá. Ausztráliában tilos a használatuk, azaz bizonyos speciálisan kijelölt teszthelyeken csupán a hajtási jogosítvánnyal rendelkezők használhatják őket. Franciaországban tilos a járdán közlekedni velük, Németországban szintén kötelező a biztosítás. Berlinben csupán három hónapja engedélyezett a használatuk, s már 60 balesetet regisztráltak. 

Óvatos és körültekintő vagyok”

A lapunk által megkérdezett, egyébként személygépkocsira érvényes, azaz B-kategóriás hajtási jogosítvánnyal is rendelkező elektromos rollerező azt állítja: ő lassan halad, ugyanakkor óvatosan és körültekintően „vezet”. 

– Fél éve van meg a roller, meg vagyok vele elégedve. A telefont csak érintésmentes eszközzel használom, miközben rollerezek. Csupán az egyik fülembe teszek fülhallgatót, a másikkal a forgalom zajára figyelek. A járdán és az úttesten is szoktam közlekedni vele, eddig szerencsére nem voltak éles helyzetek. Egyszerre érzem magam autósnak, gyalogosnak és biciklisnek. Olyan jó lenne, ha mindenki ilyet használna, s a stopnál nem kocsik, hanem rollerek sorakoznának – jegyezte meg a középkorú férfi.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyihaha
Bundesliga: ötgólos különbségek az élen ...
Bruce McLaren autóversenyző, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?