Verték és kínozták Máramarosban az „átnevelésre” hozott németországi gyerekeket
Vissza

Verték és kínozták Máramarosban az „átnevelésre” hozott németországi gyerekeket

Öt személyt helyeztek előzetes letartóztatásba a Projekt Máramaros fantázianevű ügyben, amelyben egy német család által vezetett csoportosulást azzal gyanúsítanak, hogy német fiatalokat tartottak rabszolgaként, és helybeliek háztartásaiban dolgoztatták őket – tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

A Szervezett bűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) közleménye szerint a Máramarosban rabszolgaként tartott német fiatalok otthon antiszociális viselkedést tanúsítottak, nehezen illeszkedtek be a társadalomba, gyakran rendezetlen családi háttérrel rendelkeztek (elvált, drogos, alkoholista stb szülők), de olyan is volt köztük, aki súlyos mentális betegségek, például depresszió, pszichózis vagy drogfüggőség miatt került instabil állapotba.

A fiatalokat a német állam vette gyámság alá a szüleiktől, majd az említett szervezetnek adták át őket, hogy megkezdjék a „rehabilitációt”, amelyet felesége és több román állampolgár segítségével Schumann Bert Sieghard (S. B. S.) kezdeményezett és népszerűsített.

„A Projekt Máramaros programjában számos szabadidős tevékenység is szerepelt, rehabilitációs céllal, amelyek a fiatalok nyugalomra és beilleszkedésre való vágyát voltak hivatottak felkelteni, általában a temészetben zajlottak volna, multidiszciplináris nevelési tevékenységként, pedagógiai és pszichológiai szakemberek vezetésével. A valóságban a fiataloktól a tanulmányaik folytatásának minden lehetőségét megvonták, elvették tőlük a személyi igazolványokat és a személyes javaikat (elsősorban azokat, amelyeknek a segítségével a külvilággal kommunikálhattak volna), és durva, brutális, úgynevezett nevelési metódusoknak vetették alá őket, S.B.S. gyanúsított személyes meggyőződéseinek megfelelően” – közölte a DIICOT.

A nyomozók szerint a fiatalokkal barbár módon bántak, valóságos rabszolgaságban, rossz körülmények között, nehéz, képességeiket meghaladó fizikai munkára kényszerítették őket, gyakran extrém testi fenyítésnek vetették alá (rendszeresen verték őket, ételmegvonással, elzárással büntették, akaratuk ellenére végeztek rajtuk orvosi beavatkozásokat, szándékosan figyelmen kívül hagyva azoknak súlyos következményeit a fiatalok szervezetére nézve, kötéllel megkötözték őket, fagyban vagy esőben tartották, stb.), illetve verbálisan bántalmazták, rendszeres megalázással és egyéb kínzási módszerekkel. A DIICOT szerint mindez súlyos pszichikai és fizikai traumákat okozott, egyes fiatalok öngyilkosságot is megkíséreltek.

A bűnszervezetbe az idők során több bizalmasukat is bevonták, rokonokat vagy közeli barátokat, akik meghatározott szerepet kaptak a banda tevékenységében.

Több házkutatás zajlott kedden Máramaros megyében egy bűnszervezetnél, amely a gyanú szerint emberkereskedelemmel foglalkozott, és két német állapolgár – férj és feleség – vezetése alatt működött. A DIICOT szerint fennáll a gyanú, hogy 2014 és 2019 augusztusa között nyolc gyanúsított, köztük két német állampolgár, férj és feleség, bűnszervezetet működtetett, azzal az elsődleges céllal, hogy 12 és 18 év közötti német fiatalokkal kereskedjen Máramaros megye területén, azzal az ürüggyel, hogy engedélyezett nevelési szolgáltatást nyújtanak a fiatalok társadalomba való visszailleszkedésének elősegítésére. A csoport programjait és projektjeit a német házaspár vezényelte. A német állam által finanszírozott úgynevezett szociális programot a német férfi alapította és koordinálta, és egy nagybányai székhelyű, akkreditált egyesület ültette gyakorlatba, ám a nyomozók szerint az egyesületnek mindössze formális szerepe volt, és a munkaügyi minisztérium adott működési engedélyt 5 évre, 2016 februárjától 2021 februárjáig.

Az egyik bántalmazott gyermeket ideiglenesen átadták a Máramaros megyei gyermekvédelmi igazgatóságnak. Az ügyet a DIICOT szervezett bűnözés elleni központja vette át a helyi irodától.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ