Versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért a Szelíd
Vissza

Versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért a Szelíd

Csuja László és Nemes Anna Szelíd című alkotása is versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért július 16. és 22. között – közölték a szervezők.

A Csonka Eszter világbajnok testépítő főszereplésével készült testmelodráma Edináról szól, aki komoly áldozatot hoz azért, hogy megnyerje a testépítő világbajnokságot, egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, amely – testéhez hasonlóan – megérdemli az elismerést. A Szelíd mellett további 11 alkotás kapott helyet a versenyprogramban, közülük kerül ki a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot, a zsűri különdíját, valamint a közönségdíjat elnyerő alkotás.

A versenyprogramba mások mellett bekerült még az osztrák Ulrich Seidl Rimini című filmje, a szerb Stefan Arsenijevic As Far as I Can Walk (Strahinja Banovic) című alkotása, a francia Michel Hazanavicius legújabb filmje, az Ennyi! (Coupez!) című zombikomédia, valamint az olasz Lorenzo d'Amico De Carvalho Azok a szép évek (Gli anni belli) című filmje is.

Az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések kategóriában mutatják be Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotását, amelyben a gyergyószentmiklósi születésű Blénesi Kincső is szerepel. A fesztiválon idén is külön válogatást kapnak a magyar filmek, ezek listáját azonban még nem közölték.

A fesztivál életműdíját, a Lifka Sándor-díjat – amelyet minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélnek oda – Dusan Kovacevic szerb író-rendező, valamint Michel Hazanavicius francia forgatókönyvíró-rendező kapja. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést két éve Enyedi Ildikó vehette át.

A szerbiai Palicson megrendezett fesztivál ideje alatt tizenöt kategóriában több mint 130 filmet mutatnak be.

(Borítókép: Jelenet a Szelíd című filmből. Fotó forrása: port.hu) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ