Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró diáknapok
Közösségi élmény és ünnep is egyben
Közösségi élmény és ünnep is egyben
Vissza

Véget érnek ma a középiskolás tanévzáró diáknapok

Színes pólós, karszalagos diákokkal találkozhattunk Kolozsvár utcáin a napokban. A KMDSZ diáknapok „kistesója”, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT) szervezte diáknapok a középiskolásoknak kínálnak lehetőséget tanév végén, hogy alaposan kibulizhassák magukat… mielőtt újabb bulikba, fesztiválokra indulnának. Az ötnapos rendezvény ma bulival és eredményhirdetéssel zárul, a legjobb csapat akár Vibe-belépővel is gazdagodhat. „Igyekeztünk, hogy közösségi élmény, ünnep legyen a résztvevők számára” – mondta Jenei Deborah szervező. 27, egyenként 12-15 fős csapat nevezett a versenyre, 60 szervező, önkéntes segítette a lebonyolítást. Deborah kifejtette, olykor nehezebbnek bizonyul az emberek koordinálása vagy a résztvevők programpontok előtti összegyűjtése. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy minden a helyén legyen, hogy a diáknapozók ne érezzék nehéznek a feladatokat vagy vontatottnak az eseményt.

A diáknapozókat hétfőn a fellegvári parkban vettük szemügyre, ahol a rettentő hőség ellenére is folyton izegtek-mozogtak, pörögtek és hangoskodtak. Sok kihívást kellett teljesíteniük: métázásban, fociban, kosárlabdázásban, különböző vetélkedőkön és versenyszámokban kellett helytállniuk. Ma lesz még kocsmakvíz, a városban vár rájuk a nyomozós mystery machine, illetve a fotóverseny zsűrizése is a végső eredményhirdetés előtt.

Az idei KMDT-rendezvényen bulik zárták a napot Kolozsvár központi bulizó helyein – a Submarine-ben, a Flying Circusban –, nyitóbuli az Urániában volt, a záróakkord pedig az After Eight klubban les zma este. Középiskolásokról lévén szó, a szervezők kimondottan figyelnek az alkoholfogyasztásra, a bulizóhelyeken különböző színű karkötőkkel jelzik, ki kiskorú vagy nagykorú, de a bejáratnál is ellenőrzik a diáknapozókat.
A szervező kifaggatása után terepszemlére indultam, és meglepődve tapasztaltam, hogy ezek a diákok simán felveszik a versenyt a KMDSZ diáknapjainak egyetemistáival, ők is hasonló programokon vesznek részt, ugyanolyan hangosak, és bulizni is nagyon jól tudnak.
Volt részem nekem is középiskolás diáknapokban, ám a háromszéki fiatalok közel sem voltak olyan energikusak, mint azok, akikkel most találkoztam. Anno belőlünk az újságírók egy mukkot sem tudtak volna kicsikarni. Szerencsére ezúttal más volt a helyzet. Tímea, a BeerBarbárok csapat tagja azt mesélte, azért vett részt idén is a diáknapokon, mert tavaly is jó volt a hangulat, és szerinte a csapatuk sokat fejlődött azóta. Elmondta, számukra a city tour (24 órás, 300 feladatos vetélkedő – szerk. megj.) volt a legérdekesebb, még évek múltán is jókat nevethetnek majd, amikor visszagondolnak a vicces feladatokra. Hozzátette, ez a feladat volt a legnehezebb is egyben. Mivel a csapatuk egy része a focis kihívásokat teljesítette, így a létszám miatt kevesebb feladatot oldottak meg, mint tavaly.
A Beerthoven csapat egyik tagja, Ágota azt mondta, neki tetszik, hogy idén a Fellegváron szervezték a szabadtéri játékokat, mert így fesztiválhangulata lett az egésznek. Számára a rap-csata volt a legizgalmasabb, mert ott mindenki előadhatta a maga rap-kreálmányát. Nehézségként a csapatkoordinációt emelte ki. Mivel sokan vannak, és mindenki mást akar, ezért nehezebb dűlőre jutni, de úgy látta, idén sikerült fejlődniük e téren.
Olyan is akadt, aki Nagyváradról érkezett Kolozsvárra, hogy részt vegyen a rendezvényen. A nagyváradi Cracktivity csapat egyik tagja, Ádám elmondta, annyira jól érzi magát, hogy szeretnék Váradon is meghonosítani a diáknapokat. Ő is a city tourt emelte ki kedvencének, bár azt mondta, aznap nem sokat aludtak.
Egy másik résztvevő, Tibor úgy fogalmazott, ő a nagyobb tesóitól „leste el” a diáknapozást. „Láttam a városban az embereket a nagy zászlókkal, ezt vagánynak tartottam. Így mi is összeszedtünk egy csapatot a barátaimmal, és jelentkeztünk” – mesélte. Szerinte ez a legjobb része az évnek, a jó hangulat és a csapatjátékok összehozzák a kolozsvári magyar diákságot.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ