Védőoltást javasolnak az influenzára
Vissza

Védőoltást javasolnak az influenzára

Az influenza elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás – hangsúlyozzák a szakemberek. Az egészségügyi minisztérium és a Családorvosok Országos Szövetségének (SNMF) támogatásával a 2022–2023-as időszakban is folytatódik az Influenza-atlasz: mindent az influenzáról és az influenza elleni oltásról elnevezésű tájékoztató kampány, számolt be az Agerpres hírügynökség.

A szervezők egy közleményben felhívják a figyelmet, hogy a www.atlasgripal.ro weboldalon a szülők tájékoztatást találnak a gyermekek és a serdülők influenza elleni oltásának fontosságáról, a betegség esetleges szövődményeiről, illetve a romániai piacon elérhető vakcinákról. Az említett honlap idéntől interaktív tartalommal is szolgál, animációk ismertetik közérthetően a megelőzéssel, valamint az influenza elleni oltással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Családorvosok Országos Szövetségének elnöke, Dina Mergeani kiemelte, az influenza elleni védőoltás továbbra is nagyon fontos szerepet játszik az influenza- és a koronavírussal való egyidejű megfertőződés kockázatának csökkentésében. Ugyanakkor ezáltal megelőzhetők az influenzavírus okozta esetleges szövődmények nemcsak a gyermekek, hanem a veszélyeztetett csoportok, például a várandós nők vagy a 65 év felettiek körében is. Az influenzaszezon októberben kezdődik és májusig tarthat, mondta Mergeani.

A SNMF oltási csoportjának koordinátora, Gindrovel Dumitra azt javasolja, azoknál a gyermekeknél, akiknek két dózist kell kapniuk, minél korábban kezdjék el az immunizálást, hogy október végéig kaphassák meg mindkét adagot. Kiemelte: október második felében a krónikus betegek, az idősek és a várandós nők oltását is el kell kezdeni.

A bukaresti Matei Balş járványtani intézet orvosa, Victoria Aramă arra hívta fel a figyelmet, az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek. A betegség lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, fejfájással, étvágytalansággal jár, amelyet köhögés, orrdugulás, hányás vagy hasmenés is követhet. Súlyos szövődmények bármely életkorban előfordulhatnak, bizonyos személyeknél azonban nagyobb ennek a kockázata. A veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, valamint a krónikus betegségekben szenvedők (kortól függetlenül), a várandós nők és a 65 éven felüliek. Az influenza elleni vakcina hatékonysága 70-90 százalék közé tehető, az oltott személy életkorától függően – tette hozzá a szakember.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ