Vb-selejtezők: Huszonháromra nőtt a kijutott csapatok száma
Vissza

Vb-selejtezők: Huszonháromra nőtt a kijutott csapatok száma

Dél-Amerikából Uruguay, Argentína és Kolumbia, míg Közép- és Észak-Amerikából (CONCACAF-zóna) Panama labdarúgó-válogatottja jutott ki kedden a jövő évi oroszországi világbajnokságra, amelyen így már 23 együttes részvétele biztos.

A CONCACAF-zónában az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja óriási meglepetésre kikapott a sereghajtó Trinidad és Tobagótól a világbajnoki selejtező 10., utolsó fordulójában, ezzel eldőlt, hogy az amerikai nemzeti csapat nem lesz ott a 2018-as oroszországi tornán. A csoportból már korábban kijutó Mexikó és Costa Rica válogatottja olyannyira nem izzadt meg a saját összecsapásán, hogy Panama és Honduras is nyert (a panamaiak ráadásul a 88. percben szerezték a kijutást jelentő találatot). Ezzel az Egyesült Államokat mindkét válogatott megelőzte (Panamának és Hondurasnak 13-13 pontja lett ezzel, míg az amerikaiknak maradt 12). Ez lesz az első vb 1986 óta, amelyen nem lesznek ott az amerikaiak.

A harmadik helyen záró Panama egyenes ágon kijutott – az országnak egyébként ez lesz az első vb-részvétele –, míg a negyedik Honduras pótselejtezőt vívhat, ellenfele az ázsiai zóna 5. helyezettje, Ausztrália lesz.

Eredmények: • Trinidad és Tobago–Egyesült Államok 2–1 • Panama–Costa Rica 2–1 • Honduras–Mexikó 3–2. A végeredmény: 1. Mexikó 21 pont, 2. Costa Rica 16, 3. Panama 13 (9–10), 4. Honduras 13 (13–19), 5. Egyesült Államok 12, 6. Trinidad és Tobago 6.

Az ázsiai zónában centiken múlt az újabb szíriai futballcsoda, de az ausztrál válogatott játszhat interkontinentális pótselejtezőt. A pótselejtező keddi visszavágóján 2–1-re legyőzték a vendég szír együttest. Az első mérkőzés 1–1-es döntetlennel zárult, a Szíria számára hivatalosan hazai találkozóra az országban tapasztalható háborús helyzet miatt a malajziai Melakában került sor. Ezúttal Sydney-ben találkoztak a csapatok, és a szaúd-arábiai al-Ahli SC légiósa, az első mérkőzésen is gólszerző Omar al-Szoma szerzett vezetést a vendégeknek a 6. percben, majd hét percre rá a Melbourne City támadója, Tim Cahill egyenlített. A rendes játékidőben több gól nem esett, a hosszabbítás elején a szírek emberhátrányba kerültek, ezt kihasználva Cahill újra betalált. Az igazi csattanó azonban a 120. percben jöhetett volna, a szírek ugyanis szabadrúgásból a kapufát találták el. A hazaiak azonban megúszták, így még esélyük van arra, hogy kijussanak az oroszországi világbajnokságra. A közel-keleti együttes már azzal is történelmi tettet hajtott végre, hogy pótselejtezőt vívhatott, ugyanis korábban még soha nem jutott ilyen messze a kvalifikációban.

Eredmény, vb-pótselejtező, ázsiai zóna, visszavágó: • Ausztrália–Szíria 2–1 – hosszabbítás után, továbbjutott Ausztrália 3–2-es összesítéssel.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra kijutott válogatottak:Afrika (5 helye van a kontinensnek): Egyiptom, Nigéria • Ázsia (4): Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia • Dél-Amerika (4): Brazília, Uruguay, Argentína, Kolumbia • Európa (13 + 1): Oroszország (házigazda), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Izland, Franciaország, Portugália • Észak- és Közép-Amerika (3): Mexikó, Costa Rica, Panama • Interkontinentális pótselejtező (2): –.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasvári 100 – nem csak ...
Lezuhant egy katonai kiképzőgép
Átadták az írószövetség díjait

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ