Városi közvita: harang a halottaknak és lakbér-korlátozás
Vissza

Városi közvita: harang a halottaknak és lakbér-korlátozás

Közvitát szervezett hétfőn a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a város 2017-es évi költségvetéséről, amely kapcsán a felvezetőben elhangzott: az idei büdzsé mintegy 300 millió euró, ez pedig 53 millió euróval több, mint tavaly.

A közvitán nagyon kevés lakos vett részt, ennél már csak volt „zavaróbb”, hogy az egyesek által megfogalmazott óhajok igen furcsák voltak. Például a Forradalom Igazságáért Egyesület elnöke, Aurel Coltor azt javasolta, hogy a város szerezzen be egy harangot, amelyet  minden kolozsvári temetésén  működésbe hoznak, amíg elindul a gyászmenet egészen a sírig, mert  ez így illik a keresztényeknél. Coltor egy csillagászati megfigyelőközpont építését is javasolja, ami lefoglalná a fiatalokat, akik ily módon nem fogyasztanának kábítószert és nem innának. Egy másik kolozsvári arra kérte Emil Bocot, hogy szabályozza a lakbérek árait, de olyan kérés is elhangzott, hogy az önkormányzat „erőszakkal” kötelezze a Kolozs Megyei Tanácsot, hogy az fejezze be a több éve húzódó korszerű Hulladék-gazdálkodási Központot. A zöldövezetek növelése érdekében egy felszólaló azt kérte a polgármestertől, hogy ne virágokat, hanem fákat ültessenek.

Emil Boc a költségvetés-tervezet kapcsán elmondta: oktatásra, közszállításra, utak karbantartására, továbbá  szociális védelemre fordítanak jelentős összegeket. A kolozsvári egészségügyre 20 százalékkal többet költenek mind tavaly; ebből az összegből a városi kórházat támogatják. Infrastruktúra-fejlesztésre és a közszállításra 159,78 millió lejt költenek.

A polgármester megígérte, hogy idén biztosan befejezik a Főtér átalakítását, az Árpád/Traian úti hidat és pénzt utalnak ki a Fellegvár kihasználására, felújítására vonatkozó ötletbörzére, továbbá belvárosi ingatlanok helyrehozatalára, a sétatéri korcsolyapálya létrehozására és a Lombi lakónegyed befejezésére. Parkolóházakra 17 millió lejt költenek; ebből az összegből szeptember 30-ig befejezik a Mehedinţi utcai parkolóházat. A Haşdeu/Kőkert utcai parkolóház versenytárgyalásának lebonyolítása folyamatban van, a Kalányos/Primăverii utcai parkolóházat most tervezik. Az önkormányzat további parkolóházak építését tervezi a Mogoşoaia, Azuga, Trotuşului utcában.  Nem utolsó sorban a város legsűrűbben lakott negyedében, a Monostoron is szeretnének a Györgyfalvi negyedi új sportkomplexumhoz hasonlót létrehozni – összegzett a polgármester.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint egyébként ma, délután 5 órától a Monostor negyedi Dacia mozi nagytermében újabb nyilvános közvitát szerveznek a költségvetésről.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kampányt indít a rendőrség az ...
ActiveWatch – kiosztották az ...
Asztúria hercegnője-díj – Fred ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése